Nieuwe sporthal Carrousel bereikt hoogste punt

Ommen – De nieuwe sporthal bij multifunctioneel centrum de Carrousel heeft het hoogste punt bereikt. Aannemer Kormelink uit Rietmolen begon eind oktober vorig jaar met de bouw van de nieuwe hal. Na slechts 49 werkdagen heeft de nieuwbouw het hoogste punt bereikt. Vanmiddag werd dit samen met aannemer Kormelink, leerlingen van het Vechtdal College, en andere belangstellenden feestelijk gevierd.

Met de slechte weersvoorspellingen in het achterhoofd werd in plaats van het ‘traditioneel’ plaatsen van een vlag op het hoogste punt binnen een kleine ceremonie gehouden. Madina Samet, Sophie Schutte en Nicola Kolkman uit klas B2A van het Vechtdal College hesen samen met sportwethouder Ko Scheele symbolisch de vlag van hun school, en die van de gemeente, omhoog aan het plafond. Achteraf was voor alle gasten, en natuurlijk de bouwvakkers, een bord warme snert en een broodje rookworst te eten.

V.l.n.r. Nicola Kolkman, Sophie Schutte en Madina Samet uit klas B2A, rechts wethouder Ko Scheele.

Ruimte

Met de bouw van de nieuwe sporthal zorgt de gemeente voor voldoende ruimte voor bewegingsonderwijs en binnensport. De gemeente moet er wettelijk voor zorgen dat er genoeg ruimte is voor bewegingsonderwijs. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat er in de komende jaren een tekort zou ontstaan in de gemeente. Vooral met de forse groei bij het naastgelegen Vechtdal College, dat in een korte tijd van zo’n 900 naar 1500 leerlingen ging, bleek extra ruimte voor bewegingsonderwijs in de toekomst noodzakelijk.

Aanbesteding

Na een aanbestedingsprocedure afgelopen voorjaar werd aannemer Kormelink uit Rietmolen gekozen als bouwer van de nieuwe hal. De opdracht is een ‘Design, Build & Maintain’ opgave. Dit betekent dat de aannemer verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp, het bouwen, en het onderhouden van de sporthal. Kormelink werkte bij het ontwerp samen met Te Kiefte Architecten uit Borne.

Ontwerp

Bij het ontwerp hield de architect rekening met de wensen van de toekomstige gebruikers, zoals opgesteld in het zogenaamde ‘programma van prestaties’. Ook werd er tijdens het ontwerp rekening gehouden met het zo toegankelijk mogelijk maken van de sporthal voor mensen met een beperking. Zo werd er onder andere aandacht besteed aan welke kleuren er gebruikt gaan worden.

Gymlessen

Het Vechtdal College zal samen met de basisscholen de sporthallen overdag gaan gebruiken voor gymlessen. “Het Vechtdal College en het basisonderwijs gaan de sporthal overdag gebruiken voor bewegingsonderwijs aan leerlingen. Sportverenigingen kunnen de nieuwe hal in de avonduren en weekenden gebruiken. Zij krijgen hierdoor meer mogelijkheden”, vertelde sportwethouder Ko Scheele. Vooral volleybal vereniging Volco en zaalvoetbal vereniging ZVO zullen gaan sporten in de nieuwe hal. Deze verenigingen hadden ook al aangeven op termijn meer ruimte nodig te gaan hebben.

Drie zaaldelen

Binnen de nieuwe muren komt net zoals in de al bestaande hal één grote ruimte. Ondanks dat de afmetingen van de nieuwe hal grofweg hetzelfde zijn komen in de nieuwbouw drie zaaldelen; in tegenstelling tot twee in de bestaande hal. De hal is tegen het westelijke deel van de bestaande sporthal van MFC de Carrousel aangebouwd, aan de andere kant grenst de Dantevijver. Dit heeft als voordeel dat de reeds bestaande voorzieningen ook voor de nieuwe hal gebruikt kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld de entree, horeca, de EHBO-ruimte en de ruimtes voor docenten en trainers.

De verwachting is dat de bouw het einde van het tweede kwartaal wordt afgerond. De scholieren kunnen dan vanaf volgend schooljaar gebruik maken van de nieuwe faciliteiten.