Nieuwe HEMA opent deuren aan Varsenerstraat na veertig jaar in Brugstraat

Ommen – De ‘Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam’, beter bekend als HEMA, in Ommen heeft vanmorgen de deuren van haar nieuwe winkel aan de Varsenerstraat geopend. Na veertig jaar in het pand aan de Brugstraat te hebben gezeten sloten medewerkers Mirna, Linda en Anja afgelopen 16 juni om vijf uur ’s middags voor het laatst de deuren. Hierna begon een grote groep medewerkers alle producten in te pakken om deze klaar te maken voor de verhuizing naar het nieuwgebouwde pand op de hoek van de Wethouder Paarhuisstraat en de Varsenerstraat.

Vastgoed ontwikkelaar Artica realiseerde het nieuwe gebouw op de voormalige Aldi-locatie. Na de bouwvak van 2017 werd begonnen met de bouw van het nieuwe gebouw dat werd ontworpen door architectenbureau Geesink Weusten uit Arnhem, dat eerder ook het nieuwe Marktgebouw en de appartementengebouwen aan de Vechtkade tekende. Volgens de ontwerper lijkt het gebouw bouwkundig veel op het voormalige postkantoor in Ommen. Boven op het winkelpand bouwde het vastgoed ontwikkelingsbedrijf vier appartementen. Alle woningen werden al verkocht voordat ze op internet verschenen.

Geschiedenis

Het warenhuis kwam in 1978 naar Ommen, Henk Wiechers uit Hardenberg was destijds de grondlegger van de winkel. Eerder was in het pand een werkplaats gevestigd van loodgieters- en installatiebedrijf Dijks en Steen. Zij verbouwden in 1970 het gebouw omdat panden die aan de zuidkant van de Brugstaat stonden werden gesloopt voor de aanleg van de nieuwe Hessel Mulertbrug. Vanaf de oude brug tot aan de Burggraven werden de aan de oostkant aansluitende woning en winkel van horlogemaker van der Klok gesloopt net zoals de woning en vroegere bakkerij van Stevens. Ook de winkel en woning van schoenmaker Van Kesteren ontkwamen toen niet aan de sloopkogel en ook de winkel en woning van de dames Corté onderging hetzelfde lot. Aan de Julianastraat werd de woning van Veurink gesloopt.

Het voormalige Groene Kruisgebouw kon blijven staan. Dit alles om de aanleg van de nieuwe brug en de weg over de Markt te kunnen realiseren. In 1978 werd het pand aangekocht door Wiechers uit Hardenberg, die daar een HEMA-vestiging had. De werkplaats van Dijks en Steen werd vergroot en zo kon op 11 mei 1978 de HEMA in Ommen worden geopend. In de jaren tachtig van vorige eeuw werd ook het pand ernaast, waar eerder een bloemenwinkel en later Sportiek waren gevestigd bij de winkel aangetrokken. Boven de winkel werd een snookercentrum geopend.

In 2005 werd het HEMA-filiaal overgenomen door franchisenemer Frans ten Hartog die vier jaar later in 2009 ook een vestiging in Dalfsen opende.

Versmalling Varsenerstraat

De herinrichting van de Varsenerstraat welke gepaard ging met de bouw van het nieuwe pand zorgde bij het duidelijk worden van de plannen voor ophef en onbegrip. Na het afgronden van de bouw van het gebouw krijgt het gebied een nieuwe inrichting als onderdeel van het centrumplan ‘Vecht voor het Centrum’. In de plannen die destijds werden getoond werd duidelijk dat de al smalle straat nog smaller zou worden. Volgens de lokale ondernemers wordt het laden en lossen een probleem vanwege het gebrek aan ruimte. De bevoorrading van de Kruidvat drogisterij was in de oude situatie al een probleem omdat de vrachtwagen nergens in de buurt kon parkeren zonder het verkeer te hinderen, de leverancier zal nu nog verder moeten lopen. Het stuk weg tussen het HEMA-gebouw en de Kruidvat is nu zo smal dat het noodzakelijk is geworden om dit eenrichtingsverkeer te maken.

Naast de locatie waar het nieuwe gebouw is gebouwd worden aan de Varsenerstraat op termijn een aantal stadswoningen gebouwd. Ook zal een aan de Wethouder Paarhuisstraat een woonwerk-unit worden gebouwd. De plannen hiervoor moeten nog verder worden uitgewerkt.

Winkel

De nieuwe winkel is een van de eerste grotere HEMA-vestigingen in het land waar de nieuwe stijl van het warenhuis wordt toegepast. Hoewel de meeste vertrouwde HEMA onderdelen zijn meeverhuist zijn wel een paar veranderingen doorgevoerd. De versafdeling, met bijvoorbeeld de kaas en boord, is niet meer aanwezig in het nieuwe pand. Het restaurant in het nieuwe pand is een stuk groter en daar moest de versafdeling voor wijken. In de nieuwe winkel is wel meer speelgoed te vinden en ook de kledingcollectie is groter dan in het oude pand.

De winkel opende vanmorgen om negen uur, de komende tientallen jaren zal het warenhuis met restaurant zes dagen per week de deuren openen op dat tijdstip. De eerste bezoekers krijgen zolang de voorraad strekt bij een aankoop van 5 euro een gratis HEMA-bigshopper. Wat er met het winkelpand aan de Brugstraat gaat gebeuren is nog niet bekend.