Nieuw Toeristisch InformatiePunt moet toeristen helpen er op uit te gaan

Ommen – Het nieuwe Toeristisch InformatiePunt in Ommen, ook wel het TIP genoemd, is vandaag officieel geopend verklaard. Met een symbolische druk op een knop, en het ‘hijsen’ van een strandvlag verrichte wethouder Leo Bongers de handeling. Het nieuwe infopunt is gevestigd in het Historisch Museum Ommen bij molen de Den Oord, aan de Den Oordt.

Wethouder Leo Bongers (l.) plaatste symbolisch de strandvlag bij de ingang van het museum, en opende daarmee het nieuwe informatiepunt. Vrijwilliger Gerry Bouwhuis (r.) en Berend-Jan Warmelink (m.), voorzitter van het CCO, kijken toe.

In het punt krijgen bezoekers op allerlei manieren tips en inspiratie voor hun bezoek aan de gemeente Ommen en het Vechtdal. De ruimte is multifunctioneel ingericht, zodat deze na de toeristen op weg te hebben geholpen ook kan worden ingezet als presentatieruimte voor lezingen en andere bijeenkomsten.

Wethouder Bongers is tevreden met de nieuwe voorziening, en bedankte de vele vrijwilligers voor hun inzet. “De bezoeker van vandaag de dag zoekt op andere manieren naar informatie. Het draait meer om beleving, interactie en inspiratie. Met het nieuwe informatiepunt in spelen we daarop in. Door de combinatie met het museum versterken we beide functies”, aldus de wethouder.

Verleiding

Het informatiepunt, dat over het algemeen een groene tint heeft meegekregen, beschikt ook over teksten in de Duitse taal. Centraal in de ruimte zijn drie ‘tafels’, één daarvan gevuld met tal van informatieboekjes en flyers. De andere twee ‘ontdektafels’ met interactieve schermen waarin de Vecht de rode draad is. Onder een glazen plaat is de stromende rivier te zien, en door middel van een knopdruk krijgen de bezoekers tips over de bezienswaardigheden en activiteiten op en langs de Vecht.

Verder is er een bankje waar luisterverhalen ten gehore worden gebracht, en een ontdekhoek waar kinderen meer te weten kunnen komen over de flora en fauna. Zo klinkt met een druk op de knop het geluid van een kievit door het infopunt. De bijzondere natuur en de kastelen komen ook voorbij, evenals het verhaal van bijvoorbeeld Krishnamurti; waardoor Ommen even het spiritueel centrum van de wereld was.

Met alle elementen moet de bezoeker verleid worden om er op uit te gaan in de gemeente. In het hoogseizoen zal het informatiepunt dagelijks geopend zijn, en worden bemenst door vrijwilligers. Wie dan nog meer informatie over de geschiedenis van Ommen wil, kan natuurlijk blijven hangen en een bezoek brengen aan het Historisch Museum Ommen.