Nieuw Historisch Museum Ommen zoekt sponsors voor inrichting

Ommen – Met de oplevering van de nieuwbouw is het nieuwe Cultuurhistorisch Centrum Ommen naast molen Den Oord zo goed als klaar. Rondom zijn de stratenmakers nog druk bezig, maar binnen kan worden begonnen met de inrichting van het nieuwe onderkomen van het Streekmuseum en de historische vereniging CCO. Behalve de nieuwbouw van het museum is ook het Tolhuis aangepakt. Het aanwezige asbest onder het dakbeschot is verwijderd, en isolatiemateriaal is aangebracht. Het nieuwe museum is een hoek in een driehoek met molen Den Oord en het oude tolhuis van Besthmen gebouwd. Vanaf het nieuwe gebouw lopen sluizen naar het tolhuis en de zaagschuur onder de molen, waarmee alles afgedekt met elkaar is verbonden.

De stratenmakers leggen nu de laatste hand aan het terrein rondom het museum.

Acties

Om het financieel gat in de begroting van het nieuwe onderkomen te dichten, en een aangename inrichting waar te kunnen maken organiseert het bestuur van het CCO de komende tijd een aantal acties. Het begint met de verkoop van stapelstoelen voor de filmzaal. Wethouder Ko Scheele kocht vanmorgen symbolisch als eerste een exemplaar. “Met deze stoelenactie laat het CCO zien dat ze de inwoners van Ommen graag willen betrekken bij het nieuwe centrum! Daarmee maak je de samenleving ook een beetje mede-eigenaar”, aldus de cultuurwethouder. Die verbinding met de inwoners en bezoekers van Ommen staat hem aan.

Wethouder Ko Scheele (l.) overhandigd een 20 euro biljet aan penningmeester Herman Kortman.

“Musea hebben vaak, ten onrechte, het beeld dat het stoffige instanties zijn. In ons nieuwe CCO willen we mensen echt verbinden met de geschiedenis van de gemeente Ommen. Dit doet het CCO met een aansprekend programma voor kinderen, maar ook door gasten in Ommen uit te nodigen in het CCO en daarbuiten, zoals bij de Ommerschans en Kamp Erika, om zo Ommen te leren kennen en op een andere manier te beleven. De gemeente ondersteunt dat door het Toeristisch Informatiepunt ook in het nieuwe centrum onder te brengen”, zegt een tevreden Scheele.

Wethouder Ko Scheele probeert de stoel direct uit, rechts bestuurslid Hans Kersbergen.

Stoelen

De stoelen kunnen worden gekocht voor een bedrag van 20 euro per stuk. Men kan één of meerdere stoelen kopen door het bedrag over te maken op rekeningnummer NL97 RABO 0378 9039 77 t.n.v. Cultuurhistorisch Centrum Ommen. Ook is het mogelijk om voor een bedrag van 500 euro een vitrine te sponsoren. Een bijzondere kans voor onder andere ondernemers om hun naam op een vitrine in het museum te krijgen. Waarin bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis van Ommen en omgeving vervolgens aantrekkelijk worden gepresenteerd.

Directeur Bas Herbrink van Salbam Vilsteren overhandigde namens de bouwers van het museum een cheque van 1.500 euro aan voorzitter Berend-Jan Warmelink. Rechts bestuurslid Willem Bemboom, en in de achtergrond wethouder Ko Scheele.

Fotoboek

Ondertussen wordt ook gewerkt aan een nieuw boek over de geschiedenis van de stad Ommen en de omliggende dorpen en buurtschappen, getiteld ‘Door de tijd’. Een schrijversgroep onder eindredactie van Gerko Warner en Jan Doedens is daar nu volop mee bezig. Met foto’s vanaf de jaren 50 naast die van de huidige situatie wordt een vergelijking gemaakt tussen toen en nu, zodat te zien is hoe Ommen in de loop der jaren is veranderd en soms ook bijna niet. Dit fraai geïllustreerde boek met naar verwachting zo rond de 150 pagina’s zal bij de opening van het museum beschikbaar komen. De verwachte verkoopprijs is 39,95 euro, maar wie vooraf reserveert ontvangt in ieder geval 5 euro korting.

Crowdfunding

Berend-Jan Warmelink, voorzitter van het tot Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), verteld dat er ondanks de onzekere toekomst wel bewust is gekozen om nu te beginnen met de crowdfunding. “Het gebouw is klaar, nu breekt een nieuwe fase aan en gaan we het inrichten. Daar zijn vitrines en stoelen voor nodig”, aldus Warmelink. “Op zich zullen we het tegen de zomervakantie wel ingericht hebben. Maar we zijn afhankelijk van het verloop van de corona crisis voor wanneer het museum open kan. We hopen dat rond september voldoende mensen gevaccineerd zijn, en de maatregelen zodanig versoepeld dat we de eerste gasten dan kunnen verwelkomen.”

Berend-Jan Warmelink, voorzitter van het tot Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), bij de ingang van het nieuwe museum.

Nieuw en oud

Voor de aftrap van de sponsoractie is in de ontvangstruimte een vitrine ingericht met wat aardewerk, en is een brandspuit tentoongesteld. Maar verder zijn de zalen nog leeg. Toch gaf bestuurslid Gerko Warner de genodigden vanmorgen een doorkijkje over hoe toekomstige historisch museum er de komende jaren uit zal zien. De geschiedenis van Ommen wordt in verschillende tijdvakken belicht. “Zoals de tijd van jagers en boeren, tot 3000 voor Christus. Toen had je langs de Vecht diverse nederzettingen, er zijn grafheuvels in het landschap gevonden en urnenvelden. Van het 3500 jaar oude zwaard van de Ommerschans hebben we een replica die hier komt”, deelt Warner. “Bezoekers moeten straks kunnen zien, horen, voelen en doen.”

Wethouder Ko Scheele (r.) met voorzitter Berend-Jan Warmelink.

TIP

In het nieuwe museum wordt ook een Toeristisch Informatie Punt (TIP) gevestigd. Die dient onder meer als startpunt voor diverse wandel-, fiets- en autoroutes. En moet zorgen voor goede verbindingen tussen de toeristische sector en de toerist. Het TIP is één van de drie kernpunten die op de nieuwe website naar voren moeten komen. Met het samenstellen van die website is het bestuur druk bezig. De andere kernpunten zijn het Historisch Museum, en de historische archieven van het CCO. Op de voorpagina van de website staat het stadswapen van Ommen, met de heilige Sint Brigida in een modern jasje gestoken.

Meer informatie over de sponsoracties komt beschikbaar op de website www.cco-ommen.nl.