Nieuw gemeentelogo moet eenheid en herkenbaarheid uitstralen, en de inwoners mogen kiezen

Ommen – Meer eenheid en herkenbaarheid, dat moet een nieuwe huisstijl voor de gemeente Ommen uitstralen. Waar het gemeentelogo vroeger doorgaans alleen op een envelop of brievenhoofd stond, is het pakket aan communicatiemiddelen de laatste tijd steeds verder gegroeid. Dat betekent een behoefte aan een eenduidige huisstijl die flexibel, zowel op papier als op schermen, breed inzetbaar is.

Het doel van een nieuwe huisstijl voor de gemeente is vooral een professionele(re) uitstraling, waarin de identiteit van Ommen tot uiting komt. Maar waarin inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers zich ook kunnen herkennen. Om daartoe te kunnen komen werden twee sessies georganiseerd met inwoners, ondernemers, verenigingen en de gemeente.

Samen werd er gekeken naar het karakter van Ommen, én de omliggende buurtschappen en dorpen. Hierbij kwamen onder andere het agrarische karakter, de rijke geschiedenis, de uitgestrekte natuur en het toerisme aan bod. ‘Ommen is een nuchtere en groene gemeente waar inwoners zich thuis voelen en toeristen genieten van de rust, ruimte en dynamiek.’

Die uitgangspunten zijn meegenomen in de ontwikkeling van twee verschillende logo’s, met bijbehorende huisstijlen. De één wat simpeler in uitstraling, waarbij de letter O als basis voor het logo wordt gebruikt. Bij de andere optie staan de landgoederen centraal, en is de vorm van de luiken inspiratie geweest. Andere aspecten uit dat logo zijn afgeleid van onder meer bootjes in de Vecht, toerisme, en het groene hart. Het stadswapen van Ommen, dat de afgelopen decennia deel uit maakte van de gemeentelijke uitingen, keert in die twee opties niet terug.

Stemmen

Het is aan de inwoners van Ommen welke van de twee logo’s en bijhorende huisstijl de gemeente per oktober dit jaar gaat gebruiken. Via de webpagina www.ommen.nl/nieuwlogo kan er online een stem worden uitgebracht, daarnaast is er een stembus in het gemeentehuis en wordt er een stembiljet in de weekkrant verspreid. Tot en met 17 juli 2022 kan men de favoriet aangegeven.