Nieuw boek over Varsen van vroeger en nu

Ommen – ‘Varsen vroeger en nu, in woord en beeld’ is de titel van een nieuw boek dat een inkijkje geeft in het verleden en heden van de Ommer buurtschap Varsen. Burgemeester Hans Vroomen ontving samen met vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Varsen gisteren het eerste exemplaar van het boek uit handen van Wim van der Heide. De officiële presentatie vond gisteren plaats op Landgoed ‘De Woesten Heide’, het domein van de auteur en initiatiefnemer Wim van der Heide. De eerste reacties van de aanwezigen waren enthousiast en blij dat de geschiedenis van Varsen nu te boek is gesteld.

Verhalen over de historie

Het boek geeft een uitvoerige historie van onder andere de brink en het verdwenen schooltje in Varsen. De nasleep van de Munsterse oorlog en verhalen van bewoners en oud-bewoners. Verder worden archeologische vondsten uit de buurtschap beschreven evenals de woeste gronden en de ontginningen van weleer in het gebied. De Tweede Wereldoorlog komt aan bod en hoe die periode is beleefd door de bewoners van Varsen. Ook zijn eigendommen van de boerenerven vanaf 1832 achterhaald en uitvoerig beschreven. Bijna vier jaar heeft Van der Heide aan het boek gewerkt. Hiervoor heeft de schrijver zo’n 600 bezoekjes afgelegd in Varsen en (verre) omgeving. Daarnaast zijn ruim 300 mensen (merendeels oud Varsenaren) bij de familie Van der Heide op bezoek geweest om hun verhaal te vertellen. Als medeauteur heeft Gert Hemstede de periode van 1400 tot aan de naams-aanneming in 1811 in het geschiedenisboek beschreven.

Wim van der Heide presenteert zijn nieuwe boek. Foto: Harry Woertink.

Interesse in geschiedenis

“Geschiedenis heeft mijn grote interesse. Met dit boek wil ik de historie levend maken en iedereen laten zien hoe het vroeger was en nu. Het boek is ook gemaakt samen met de bewoners die graag alle medewerking gaven. Het geeft de ontwikkeling van de woeste gronden weer en het zijn antwoorden op de vraag wat boeit je op deze mooi plek in Varsen. Terug is te lezen hoe het de mensen hier is vergaan in de loop van de eeuwen”, aldus van der Heide over zijn initiatief. Wim en Janny van der Heide zijn bewoners van een 127 hectare groot landgoed aan de Oude Woestendijk 1 in Varsen, dat grotendeels uit natuurgebied bestaat. Zij kochten dit landgoed enkele jaren geleden en gaven het toen zelf de naam ‘Landgoed Den Woeste Heide’.

De oud-varkensfokker en akkerbouwer Wim van der Heide (69) geeft op zijn landgoed onder andere presentaties en rondleidingen. Een deel van de nieuwe woonboerderij is hiervoor ingericht als ontvangstruimte, en er is ook een kleinschalig landbouwmuseum. Van der Heide heeft ervoor gekozen zelf uitgever te zijn van het boek, en het is dus niet via de boekhandel te koop. Wel is gekozen voor een professionele opmaak met kwaliteit. Het is een boek van bijna 500 bladzijden met veel illustraties, zowel in kleur als zwart wit. Er is gezocht naar een balans tussen foto’s van gebouwen, landschap, personen en documenten. De prijs is vastgesteld op 55 euro gesigneerd en al.

Een bijdrage van Harry Woertink.