Nieuw boek ‘Door de tijd’ toont Ommen van vroeger en nu

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft vanmiddag symbolisch het eerste exemplaar van het boek ‘Door de tijd’ in ontvangst genomen in het Historisch Museum Ommen. Vanwege de realisatie van dat nieuwe museum, en de aanstaande opening daarvan heeft het Cultuurhistorisch Centrum Ommen het nieuwe boek samengesteld. In het boek is de ontwikkeling van de gemeente Ommen te zien en te lezen.

Medeauteur Jan Doedens (l.) overhandigde symbolisch het eerste exemplaar aan burgemeester Hans Vroomen. Rechts museumvoorzitter Berend-Jan Warmelink.

Het boek bevat vele foto’s van vroeger en nu. Een werkgroep bestaande uit Ali Pot, Wies Assendorp, Jenny Ekkelkamp, Jaap van Dordt en Harold Dokter heeft zich ingezet voor de invulling. Oude foto’s werden uitgezocht, en daarna is de hele gemeente doorkruist om foto’s te maken van de huidige situaties. Op die manier laat het boek zien wat er uit het verleden bewaard is gebleven, en hoe sommige straten compleet veranderd zijn.

Het zijn foto’s van alle straten in het centrum, maar ook laat het boek de stadsuitbreidingen zien. Van het strakke stratenpatroon van de Zeeheldenbuurt, Strangen en Laarakkers tot de bloemkoolwijk De Dante. Ook de nieuwere woonwijken Alteveer, Mol’nhoek en Vlierlanden blijven niet ongenoemd.

Bij de beelden zijn onder redactie van Jan Doedens en Gerko Warner verhalen en anekdotes opgetekend. Er wordt daarin verteld over de architectuur van gebouwen. Maar ook vele inwoners van vroeger en nu worden daarin genoemd; over de grutter waar men op zondag achterom nog even de vergeten suiker kon halen, en deze dan pas op maandag hoefde te betalen, tot de bakker die bekend staat om zijn tompouce-drive-in in corona-tijd.

Maar ook verhalen over het ontstaan en het nu van muziekvereniging Crescendo, het voetballen op de Paardenweide, de Rotbrink en tegenwoordig op Sportpark Westbroek zijn opgetekend. Net als verhalen over de grutter, kroegbaas, huismeester van Stadshaghen of de supermarkthouder van nu.

Verder hebben alle dorpen en buurtschappen van de gemeente een plek gekregen in het boek. Daarin wordt de historie van deze dorpen, buurtschappen en het buitengebied verteld, maar staan ook verhalen over boerderijen, scholen en andere plekken van betekenis.

De leden van de werkgroep kregen ook een exemplaar, en namen gelijk een kijkje in het nieuwe boek.

Volgens de samenstellers is het boek voor elke inwoner, oud-inwoner, bezoeker, of ieder ander die Ommen een warm hart toedraagt fantastisch om te lezen. Zo kunnen inwoners en oud-inwoners herinneringen ophalen aan hoe het vroeger was, en voor wie Ommen nog niet zo goed kent is het een mooie manier om de gemeente beter te leren kennen.

Eigenlijk zou het boek december vorig jaar al aangeboden worden, maar dat bleek door vertraagde papierleveringen bij de drukkerij in Amersfoort niet meer te lukken. Inmiddels is het wel zover. Mensen die zich vooraf hebben ingeschreven, kunnen het boek vanaf dinsdag 25 januari tot vrijdag 28 januari tussen 09:30 en 16:30u afhalen in het Historisch Museum Ommen. Daarnaast is het boek voor iedereen voor 35 euro te koop in het museum en in de boekhandel.