Niet alle stenen blijven ongeschonden bij herstel monument Samenloop voor Hoop, werkgroep vraagt lopers om hulp

Ommen – Het herstel van het Samenloop voor Hoop monument aan de Vecht in Ommen is in volle gang. Dat anker vormige monument werd ruim twee jaar geleden onthuld ter herinnering aan de Samenloop voor Hoop in 2019. Bij die derde en waarschijnlijk laatste samenloop in Ommen (de landelijke KWF heeft het evenement geschrapt in verband met de hoge kosten) werd een totaalbedrag van bijna 126.000 euro opgehaald voor onder andere het Vechtgenotenhuis en KWF Kankerbestrijding.

Archiefbeeld van het anker in oktober vorig jaar, vlak voor het van de sokkel werd gehaald.

Het onderliggende thema van die wandelestafette was: ‘Wij dragen een steentje bij’. De deelnemers voorzagen steentjes van persoonlijke opschriften, en droegen deze mee tijdens het lopen. De stenen, die voor veel mensen een rode draad vormden bij de samenloop, zijn na afloop verzameld om te verwerken in een blijvend monument. Dat gedenkteken werd een uit staal vervaardigd anker. De stenen werden daar ingelegd; respectievelijk 324 en 326 per kant.

Dat ging op zich voorspoedig, maar het afdekken met epoxy giethars bleek onder meer door de weersinvloeden een behoorlijke uitdaging. Bij de onthulling in het najaar van 2019 leek het eindproduct mooi uitgehard te zijn. Toch ontstonden er na verloop van tijd wel enkele kleine witte plekken in de verder doorzichtige hars. Oorzaak zijn waarschijnlijk achtergebleven luchtbelletjes, die door de warmte van de zon zijn gaan uitzetten; met verschillende ‘onvolkomenheden’ tot gevolg.

Helaas is door menselijk handelen een gat ontstaan bij zo’n ‘zwakkere’ plek. Mede door dit vandalisme -er werden ook letters in de oppervlakte gekrast- begon een groot stuk van de epoxylaag los te komen. Om verdere gevolgschade te voorkomen, bleek herstel afgelopen najaar noodzakelijk. Het monument werd een klein half jaar geleden dan ook van de sokkel op de Vechtkade gehaald, en een enthousiaste werkgroep is hier momenteel mee doende.

Tijdens de herstelwerkzaamheden bleek het helaas niet te lukken om alle stenen ongeschonden uit de harslaag te verwijderen. Ondanks alle zorg die aan dit proces werd besteed, is een deel van de (tekst op de) stenen jammerlijk verloren gegaan. “Dat deed pijn”, reageert werkgroep lid Rob Oosterlaar. “Daar hebben we best wel wakker van gelegen.” Van meet af aan werd wel met deze mogelijke tegenslag rekening gehouden.

Voordat met het herstel werd begonnen is alles fotografisch vastgelegd. En met de nodige moeite zijn er zogenaamde pebblestones gevonden, dezelfde soort als die twee jaar terug ook werden gebruikt. “Het streven is geweest om, hoe dan ook, zoveel mogelijk teksten terug te laten komen in het herstelde monument”, geeft Oosterlaar aan. Met de nieuwe stenen kan de werkgroep verder.

Maar die nieuwe stenen moeten dus wel van een opschrift worden voorzien. “Gezien de persoonlijke aard van die teksten was het ‘simpel’ overschrijven van de oude teksten voor de werkgroep geen optie.” Om dit te bewerkstelligen gaat de werkgroep ‘schrijfsessies’ organiseren, waarbij men een steen (opnieuw) van een opschrift mag voorzien. Ook stenen die in 2019 zijn meegedragen, maar toen niet zijn ingeleverd zijn welkom.

Een aanmelding voor het beschrijven of aanleveren van de stenen kan door te mailen naar lidy.kwf@gmail.com, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Na ontvangst volgt een persoonlijke uitnodiging voor één van de schrijfsessies, die in het Vechtgenotenhuis zullen worden gehouden.