Netwerk van fietsknooppunten ondergaat komend najaar complete revisie

Ommen – Fietsers die de fietsknooppunten volgen zullen binnenkort langs nog mooiere routes door het Vechtdal gaan. Het routebureau van MarketingOost gaat de tracés de komende maanden verbeteren. Het nieuwe netwerk is na de werkzaamheden 70 km langer dan in de huidige situatie. “De nieuwe routes komen langs de gastvrije dorpskernen van onze prachtige gemeente. Dat is niet alleen goed voor de plaatselijke ondernemers, maar past ook goed bij onze visie om de fiets meer in te gaan zetten als duurzaam vervoersmiddel”, vertelt verkeerswethouder Leo Bongers van gemeente Ommen.

Beeld ter illustratie. Foto: Gemeente Ommen.

Projectleider Jakob Ponstein van het routebureau is blij dat de routes straks meer de centra van de steden en dropen in de regio aan doen: “Dat is goed voor de reuring in de kernen met gastvrije horeca en winkels.” Het routebureau beheert voor de Vechtdal gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen de fiets- en wandelnetwerken in het Vechtdal. Eerder dit jaar voerde de organisatie al werkzaamheden uit aan het wandelnetwerk, en nu zijn de fietsroutes aan de beurt. De huidige bewegwijzering is ondertussen tien jaar oud. Alle 132 knooppuntpanelen en duizenden bordjes zullen worden vervangen. Het nieuwe, duurzamere ontwerp past volgens de gemeente ook beter bij het landschap.

Revisie

Jakob Ponstein van het routebureau spreekt van ‘een complete revisie’. De organisatie gaat verder dan alleen het vernieuwen van de informatieborden en wegwijzers. “We voegen nieuwe routekilometers toe en passen op meerdere punten het tracé aan. Daarvoor voerden we zorgvuldig overleg met lokale belangenbehartigers zoals de verschillende Dorpsbelangen. Ook passen we routes aan volgens de laatste inzichten”, zegt Ponstein, die benadrukt dat de zes thema-ommetjes behouden blijven.

Recreatief

De aangepaste routes starten zoveel mogelijk in de centra van de Vechtdal-kernen, en leiden van daaruit naar het landschap. Fietsers ontlopen het drukke verkeer zo veel mogelijk. “Recreatief fietsen is wat anders dan woon-werkverkeer. Bij onze routes gaat de schoonheid van het Vechtdal boven snelheid. Dat is een meerwaarde. Natuurlijk kunnen ook fietsers die van hun werk komen kiezen voor een van de fraaie routes. Even bijkomen en genieten van de mooie omgeving”, legt Ponstein uit.

Twente

Het Vechtdal beschikt sinds 2008 over fietsknooppunten. Hiermee kunnen fietsers via de knooppunten hun eigen route samenstellen. Maar ze kunnen ook kiezen voor een kant-en-klare knooppuntenroute. De ondertussen razend populaire routes waaiden aanvankelijk over uit België. Ze zijn gebaseerd op de manier waarop mijnwerkers hun weg vinden in ondergrondse stelsels. Na het succes bij de Zuiderburen introduceerde Twente als eerste Nederlandse regio het knooppuntenstelsel. Het routebureau gebruikt veel ervaringen uit Twente bij het onderhoud van het netwerk in het Vechtdal.

Rustig

De werkzaamheden duren naar verwachting tot het einde van de winter. Het routebureau voert de omvangrijke klus bewust uit in het seizoen waarin de minste fietsers op pad zijn. De organisatie probeert overlast voor gebruikers te voorkomen, maar kan die niet helemaal uitsluiten. Op www.routenetwerkenvechtdal.nl staat een actueel overzicht van de werkzaamheden en de vorderingen.