Negende editie van CSI opnieuw grootser van start

OMMEN – Vandaag is de negende editie van CSI Ommen van start gegaan op De Driehoekhoeve in Stegeren. Dit jaar wederom met een 4-sterren status. Naast de nationale rubrieken staan er ook een groot aantal internationale springrubrieken op het programma. Negen jaar geleden bij de eerste editie van het concours beloofde Jan Schuttert, vader van de professioneel ruiters Hendrik-Jan en Frank Schuttert, dat CSI Ommen “elk jaar tien procent mooier, groter en beter” moest worden. “We proberen overal vooruit op te gaan. Of je nu deelnemer bent of bezoeker, je zal verandering merken.”

Het evenement opende gisteren met een KWPN-veulenkeuring, waarbij de beste veulens kans maken op een ticket voor de Nationale Veulenkeuring. “Niet te verwarren met de Prinsjesdag veulenveiling met tien veulens op de zaterdag”, aldus Schuttert.

Vandaag profiteren de landelijke ruiters voor het eerst van het vergrote losrijterrein voor de vier- en vijfjarige springpaarden. “En dan hebben we ook nog de klasse 1.10m en 1.20m met in de avond de 1.20m barrage onder kunstlicht. Dan wordt er echt gestreden. Echt mooi.” verteld Schuttert.

In Ommen zijn wereld ranking punten te verdienen tijdens de viersterren rubrieken, met als absoluut sportief hoogtepunt de 1,60 meter Grote Prijs op zondagmiddag. Er wordt in totaal bijna 222.000 euro prijzengeld uitgekeerd.

Warmte

De organisatie houdt extra rekening met de warmte. In de vijf lange tenten die dienstdoen als stallen voor de grofweg 400 paarden zijn een aantal zeilen niet bevestigd zodat de wind hier doorheen kan trekken. Bij de stalen is een wasstraat ingericht voor de paarden. Hier kunnen de paarden na hun wedstrijd worden afgespoten, met als bijkomend voordeel dat ze lekker kunnen afkoelen. Daarnaast worden de dieren goed in de gaten gehouden.

Vechtdalkunsten

Op de piste is een door Vechtdalkunsten ontworpen hindernis te zien. Vorig jaar bood de Stichting Vechtdalkunsten aan voor de editie van dir jaar een hindernis te verzorgen. Dit werd met beide handen aangegrepen en uit een aantal ontwerpen koos de familie Schuttert een ontwerp van beelden kunstenaar Anca Gouma. Deze kleurrijke en moeilijk te springen hindernis is in Mondriaan achtige vormen uitgevoerd. En natuurlijk is het logo van Stichting Vechtdalkunsten zichtbaar op de hindernis. Nadat de constructie klaar was zijn de kunstenaars Anca Gouma, Thea Josephus Jitta en Azat Malikov fanatiek aan de slag gegaan op de Driehoekhoeve.