Natte start van Koningsdag voor jubilerende Oranjevereniging

Ommen – Het is weer “Oranje Boven” wat de klok slaat in Ommen vandaag. De verjaardag van de Koning wordt vandaag gevierd, maar vooral wordt er ook feest met elkaar gevierd. De dag werd vanmorgen gestart met de traditionele aubade tussen zorgcentrum Oldenhaghen en Het Hoefijzer aan de Hessel Mulertstraat. Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Ommen was aanwezig. Hagelnieuwe voorzitster Alice van den Nieuwboer sprak samen met burgemeester Hans Vroomen het publiek en de zeven vrachtwagens vol met kinderen toe. Met het zingen van de eerste twee coupletten van het Wilhelmus werd de Koningsdag in Ommen afgetrapt.

Feest

Het bekende feestterrein aan de Koesteeg is vanmiddag weer het decor voor een gezellige Koningsdag. De festivalstijl die de laatste jaren zijn intrede deed is verder uitgebreid, en het terrein is weer goed gevuld. Vanaf 14:30 begint hier het feest, waar de bezoekers bij binnenkomst tegen het enorm uitgebreide Kinderdorp aanlopen. Met een flink aantal extra springkussens, gratis ranja en suikerspinnen, en twee ballonnenclowns is er voor de kleintjes op het feestterrein voldoende vermaak. Mocht het springen, klimmen, eten en drinken toch even te veel worden is er Rinaldo’s Jeugdshow. Drie shows van dertig minuten waarin Rinaldo met zijn papegaai verschillende spannende avonturen beleefd, waarbij er het één en ander misgaat.

Foodplein

Naast het kindervermaak staat het Foodplein met pannenkoeken, patat met snacks, broodjes hamburger en loempia’s. Aan alles is gedacht, zodat niemand met een lege maag naar huis hoeft te gaan. Tegenover het Foodplein staat, centraal op het feestterrein, een extra tent met een kleine bar. Dit zodat niet alle bezoekers naar dezelfde tap toe hoeven, en de drukte te verspreiden. Naast de grote bar staat het podium waar Trio Dreamcast zorgt voor het nodige muzikale vermaak. Deze coverband past perfect in de sfeer van het festivalterrein. Voor de tieners zijn er drie tienerspringkussens, een pannakooi en een aparte tent om ‘lekker te chillen’.

Liefhebbers van auto’s, race en techniek kunnen hun hart ophalen bij de racebaan waar op afstand bestuurbare auto’s met enorme snelheden het grasland zullen omploegen. De versierde wagens die mee hebben gereden in de optocht zullen na het voltooien van de optocht weer worden opgesteld op het terrein, evenals de oldtimers die voorin de optocht meereden.

60 jaar

In Ommen is het de Oranjevereniging die de handen al jaren ineenslaat om het Koningsfeest tot een groot succes te maken. Het is dit jaar exact 60 jaar geleden dat de Oranjevereniging Ommen werd opgericht. Enkele Ommenaren legden zestig jaar geleden elk 2,50 gulden bijeen, benoemden een bestuur, en de oprichting van de Oranjevereniging Ommen in café Weertman -het huidige Flater- was een feit. Nu in 2019 betekent dit elk jaar de aubade, lampionnenoptocht, versierde fietsen, karren en buurten, en met als het hoogtepunt de grote optocht waarin scholen en ouders een geweldige rol spelen. “Koningsdag is hét evenement dat collectief in de genen van iedere Ommenaar zit; Koningsdag verbindt en vermaakt.”

Trakteert

Zonder leden bestaat geen Oranjevereniging in Ommen. Daarom trakteert de vereniging in het kader van het 60-jarig jubileum alle leden op twee grote soezen. Vanaf vorige week vrijdag tot en met gisteren kon ieder lid van de Oranjevereniging op vertoon van de ledenkaart bij Bakkerij ten Brinke de soezen ophalen. De dag begon vanmorgen vroeg met een gezamenlijk ontbijt voor iedereen die in hetzelfde jaar is geboren als de Oranjevereniging. Iedereen uit Ommen die dit jaar 60 is geworden, of wordt, was welkom bij het door de Oranjevereniging aangeboden ontbijt.

Achter de schermen werkt de Oranjevereniging samen met de stichting Ommer Bissingh Evenementen om op 21 september de langste tompouce van Nederland te maken. Het moet dan een 200 meter lang gebak worden met het kenmerkende laagje roze glazuur.