Nationale Molendag online, maar wel pannenkoeken bakken bij De Lelie

Ommen – Al sinds 1972 wordt in het tweede weekend van mei de Nationale Molendag georganiseerd door de Stichting De Hollandsche Molen. Dit jaar is dat weekend op 8 en 9 mei. Het thema van dit jaar is Ode aan de Molen, daarmee wordt aangesloten bij het landelijke thema Ode aan het landschap. Normaal gesproken zouden er bij de molens in het land tal van activiteiten worden georganiseerd. Maar door de huidige coronasituatie is dat dit jaar opnieuw niet mogelijk.

Maar om wel aandacht te vragen voor de molens heeft de organisatie ervoor gekozen om uit een ander vaatje te tappen. Op de website van de Nationale Molendag zijn tal van onlineactiviteiten opgezet. Zoals een quiz, en virtuele bezoeken aan molens. Ook zijn er leerzame video’s en een wervingsfilmpje te zien voor nieuwe (jonge) molenaars.

Bij Molen De Lelie werden pannenkoeken gebakken.

Normaal gesproken zou er ook bij de molens in Ommen van alles te doen zijn, maar dit jaar dus niet. Wel draaien alle Ommer molens, en is molen De Lelie beperkt voor bezoek opengesteld. Molenaar Anton Wolter is sinds 1983 als beroepsmolenaar verbonden aan De Lelie. Als ambachtelijk korenmolenaar maalt hij verschillende soorten meel voor bakkers, reformen en particulieren.

“Met een windmolen kun je pas echt goed meel malen. Dat is wat anders als een computergestuurde machine, waar geen vinger aan te pas komt”, legt molenaar Wolters uit. “Het meel zoals dat op een molen gemalen wordt, komt ambachtelijk tot stand. Dat bakt voor de bakker ook veel beter. Daar komen geen broodverbeteraars of rijsmiddelen aan te pas. Het meel is een puur natuurproduct, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Als het bij de basis goed gaat, dan ligt hier een stukje kwaliteit waar de natuur en het milieu wel bij varen en ook betaalbaar is.”

Onder de molen is de natuurwinkel gevestigd waar meel- en biologische producten worden verkocht. Daar aan het Molenpad werden vandaag pannenkoeken gebakken, met meel dat in de molen zelf is gemalen. Bij het speciaal opgezette afhaalloket werden vanmiddag stappels pannenkoeken opgehaald, die ook vooraf konden worden besteld. In totaal werden er enkele honderden pannenkoeken gebakken. Ondertussen mochten maximaal vier personen tegelijk naar boven in de molen.

Alle informatie over de Nationale Molendag is te vinden op de website: www.nationalemolendag.nl.