Naslagwerk ‘Ommen in oorlog’ vanaf vandaag verkrijgbaar

Ommen – Het bestuur van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid heeft met trots het boek ‘Ommen in oorlog’ gepresenteerd. Het naslagwerk wordt na de meivakantie kosteloos aangeboden aan de leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van de middelbare scholen in de hele gemeente Ommen, vergezeld met een brief van burgemeester Vroomen. Het bestuur hoopt met dit boek een waardige bijdrage te leveren aan het bewaren en doorgeven van de geschiedenis van Ommen tijdens de oorlogsjaren 1940-1945.

Ommen in oorlog

Speciaal voor alle kinderen in de leeftijd 9 tot en met 13 jaar is het herdenkingsboek gemaakt. Persoonlijke verhalen over alle omgekomen Ommenaren en bevrijders van de gemeente tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 worden hierin verteld. “Verhalen over de oorlog gaan over vrienden en vijanden, over angst en vertrouwen, over spanning en dagelijkse sleur. Verhalen over de oorlog gaan over het nu en het verleden, over meningen en over verschillende waarheden”, aldus schrijfster Ria Kroon. “Ik heb verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in en rondom Ommen verzameld en opgeschreven. Ik heb mijn best gedaan de waarheid geen geweld aan te doen. Er is nog veel meer te vertellen. Er zijn nog veel meer verhalen vast te leggen. Laten we met elkaar de geschiedenis levend houden. Omdat we er nog zoveel van kunnen leren.”

Gesprek

Het eerste exemplaar van het boek is inmiddels door Ria Kroon aan burgemeester Vroomen overhandigd. “Ik vind het mooi, dat in het voorliggende boek de levens worden beschreven van gewone Ommenaren die in een heel uitzonderlijke situatie terecht kwamen. Deze Ommenaren moesten dat met de dood bekopen. Het boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar. Het kan jullie helpen om met elkaar het gesprek te voeren over onze vrijheden. Om met elkaar na te denken over hoe belangrijk die vrijheden zijn voor hele gewone mensen, zoals jij en ik”, aldus de burgemeester in de bij het boek bijgevoegde noot.

Ria Kroon (l.) overhandigd het eerste exemplaar aan burgemeester Hans Vroomen.

Bestuurslid Alice van den Nieuwboer van de Stichting 75 Jaar Vrijheid heeft recent ook een exemplaar overhandigd aan Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.

3 euro

Vanaf vandaag is het 60 pagina’s tellende boek, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Ommer boekhandels voor slechts 3 euro. Via de website www.ommen75jaarvrijheid.nl kan het boek ook besteld worden.