Nachtelijke wandeltocht over Ommerschans tijdens de Nacht van de Nacht

VINKENBUURT – Vannacht werd voor de veertiende keer de Nacht van de Nacht georganiseerd in Nederland. In deze nacht gaan op veel plekken de lichten uit ter bewustwording van het belang van energiebesparing op verlichting en op het voorkomen van lichthinder. Daarbij wordt ook stilgestaan bij de schoonheid van de nacht.

Ommerschans

In de voormalige Kolonie van Weldadigheid werd vanavond een wandeltocht georganiseerd. Tijdens de wandeltocht door de Ommerschans, die ook over de begraafplaats gaat, worden verhalen verteld over de geschiedenis van de voormalige bedelaarskolonie. Het eerste punt in de route was de ijskelder waar een expert vertelde over vleermuizen. Na een stukje lopen door het pikkedonkere bos kwam men uit bij de oude kruidentuin, net ten zuiden van de oude vestiging. Hier vertelde een ‘dokter’ over verschillende kruiden. Ook was hier een voel- reukspelletje voor de jongere deelnemers. Zij mochten hier geuren raden, zoals speculaas, strooigoed en zeep. In het gebouwtje op de begraafplaats van de Ommerschans werden korte gedichten, zogeheten ‘elfen’, voorgedragen.

Deelnemers aan de tocht konden tussen 19:00 en 20:00 starten bij het onlangs geplaatste kanon aan de Balkerweg om vervolgens zelf de route te gaat lopen. De deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de vrijwilligers van de Ommerschans werd zeer op prijs gesteld. Zo’n 50 mensen hadden zich vooraf aangemeld.

Duisternis

Echte duisternis wordt in de westerse wereld steeds zeldzamer omdat de nachtelijke verlichting toeneemt. Dit is onder meer een probleem voor de natuur, want nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Vleermuizen gaan bijvoorbeeld minder eten zoeken als er te weinig duisternis is.

Ook de mens heeft duisternis nodig voor een goede gezondheid. Daarnaast is duisternis en een heldere sterrenhemel, naast stilte en een schone lucht, een belangrijke waarde om te koesteren. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich hinderen aan het overvloedige licht van bijvoorbeeld kassen, tuinen of wegen, van direct zicht op de lichtbronnen of van de bekende gloed boven steden in de verte.

Nederland

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land ’s nachts helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Zulke lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, gesloten kantoorgebouwen, parkeerterreinen, kassen, verlichte monumenten en reclameborden die vaak de hele nacht onnodig branden.

Na dat Nederland jarenlang ieder jaar lichter werd lijkt ons land op een keerpunt beland te zijn. Veel grote Nederlandse steden worden langzaam weer donkerder. Dit blijkt uit meetgegevens van de satelliet Suomi NPP, die de afgelopen 6 jaar het opgaande licht heeft gemeten van de 54 grootste steden in Nederland.

Activiteiten

In heel Nederland doen vannacht ruim 300 bedrijven en gemeenten mee met de Nacht van de Nacht. Zij doven deze nacht, waarin het land ook overgaat naar de wintertijd, de lichten van gebouwen en reclameverlichting. Verder worden in het hele land zo’n 500 uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Van een diner bij kaarslicht, donkere wandeling in het bos tot een rondleiding in een donker fort. Op de website van de organisatie is meer informatie te vinden.

Door de organisatie werden restaurants opgeroepen de lichten voor één keer te doven en kaarsen aan te steken. “Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is.” is het motto van de initiatiefnemers Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. In Overijssel doen de slechts drie restaurants hieraan mee. Het gaat om het Pannenkoekenhuus in Marle, Restaurant ’t Brodshoes in Rijssen en Brand Café het Wijnhuis in Zwolle.