Na twee jaar en 80.000 tests sluit GGD corona testlocatie in Ommen

Ommen – De GGD IJsselland heeft vandaag na bijna twee jaar de corona testlocatie in Ommen gesloten. De testlocatie in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Veldkampweg werd op 1 juni 2020 geopend. In de nagenoeg twee jaar die die volgden werden er 76.409 tests afgenomen. Van die testen bleken 16.380 daadwerkelijk positief te zijn; ongeveer een vijfde. Niet gespecificeerd zijn de reizigerstesten die in de zomer van 2021 werden afgenomen.

“Aanleiding voor de sluiting is dat we minder testen uitvoeren doordat zelftesten de norm is geworden. Sinds 11 april is het namelijk niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest te doen bij de GGD”, licht Eric Lier toe, projectmanager testen bij GGD IJsselland. Voor sommige mensen is en blijft het advies om nog wel een PCR-test te doen bij de GGD, zoals zorgmedewerkers, kwetsbare mensen, hun mantelzorgers en mensen die geen zelftest willen of kunnen doen.

Voor hen blijft het mogelijk om een test bij de GGD te laten doen. Ook voor het verkrijgen van een herstelbewijs, bijvoorbeeld om te kunnen reizen, blijft de GGD-test beschikbaar. Dit kan vanaf nu dan bij de andere nog geopende testlocaties, namelijk in Deventer, Hardenberg en Zwolle. De testlocaties in IJsselmuiden en Steenwijk houden de deuren vanaf vandaag ook gesloten.

De GGD benadrukt dat zelf testen onverminderd belangrijk blijft. “Want je kunt het virus nog steeds bij je dragen en hierdoor anderen besmetten, zoals mensen met een kwetsbare gezondheid. Voor het testen bij klachten ligt de verantwoordelijkheid bij mensen zelf. De zelftest is een betrouwbaar en snel middel.”

Eind mei zal de vaccinatielocatie in Hardenberg ook sluiten, de prik locatie in de Carrousel in Ommen blijft nog wel geopend.