N348 naar Raalte lang weekend dicht

Lemelerveld – Na voorbereidende werkzaamheden de afgelopen maanden is gisteravond voor het eerst een stuk wegvak van de N348 tussen Ommen en Raalte afgesloten. De provinciale weg is tussen de kruising met de Luttenbergerweg en Lemelerveld centrum voor een lang weekend afgesloten. Rond acht uur gisteravond werd de weg afgesloten. Als alles volgens plan verloopt wordt de weg aankomende maandagochtend om zes uur weer geopend.

Tijdens het grote onderhoud aan de N348 worden drie keer wegvakken afgesloten. De afsluiting van dit weekend is de eerste, tussen 3 september en 15 oktober volgt een zes weken durende afsluiting waarin groot onderhoud plaatsvindt aan het wegvak tussen Lemelerveld en Ommen. Later dit jaar wordt het wegvak tussen Luttenberg en Lemelerveld nog een keer afgesloten; deze afsluiting wordt later ingepland.

Werkzaamheden

Aankomend weekend worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo worden ter hoogte van bedrijventerrein ’t Febriek extra rijstroken aangelegd, de bestaande stroken krijgen ook nieuw asfalt. Aankomende nacht en morgen worden damwanden geslagen voor het plaatsen van de tunnel ter hoogte van de Oude Twentseweg. De tunnel werd de afgelopen weken opgebouwd in een naastgelegen weiland. Het plan is om het tunneldek aankomende zaterdagochtend te plaatsen. Tijdens de afsluiting wordt ook een tijdelijke voetgangersbrug over de N348 geplaatst ter hoogte van Restaurant de Lantaren.

De werkzaamheden voor de tunnel bij de Oude Twentseweg.
De werkzaamheden voor de tunnel bij de Oude Twentseweg.

Geluidoverlast

Voor de aanleg van de tunnel bij de Oude Twentseweg worden in de nacht van donderdag 14 juni op vrijdag 15 juni, en op die vrijdag overdag, stalen damwanden in de grond geslagen. Hierbij zal veel geluid vrijkomen. De provincie geeft aan hun best te zullen doen om de overlast tot een minimum te beperken.

Omleidingen

Doorgaand verkeer van Raalte naar Ommen, en visa versa, is tijdens de afsluiting niet mogelijk. Verkeer wordt onder meer omgeleid via de N35, A28 en N340. De aansluitingen op de N348 bij Luttenberg en Lemelerveld zijn gedurende afsluiting wel beschikbaar maar de parallelwegen tussen Lemelerveld en Luttenberg zijn dicht voor doorgaand verkeer. Restaurant De Lantaren is tijdens de werkzaamheden wel bereikbaar. De omleidingsroutes zijn te vinden via de website van de provincie, daarnaast worden borden geplaatst.

De provincie Overijssel zet verkeersregelaars in om sluipverkeer tegen te gaan. Aanwonenden kunnen hun woning wel bereiken. Het openbare vervoer kan wel gebruik maken van de parallelweg maar de reizigers worden aangeraden rekening te houden met vertraging.

Verkeer vanaf Ommen dat toch op de weg rijd wordt middels een lichtbak hieraf geleid.
Verkeer vanaf Ommen dat toch op de weg rijd wordt middels een lichtbak hieraf geleid.

Groot onderhoud

Dergelijk groot onderhoud wordt gemiddeld eens in de tien jaar uitgevoerd en is aan het project ‘herinrichting N348 Raalte-Ommen’ toegevoegd om weggebruikers en aanwonenden maar één keer overlast te bezorgen. Tijdens het onderhoud wordt het asfalt vanaf het centrum van Lemelerveld tot aan de Varsenerdijk bij Ommen volledig vernieuwd.

In de bermen worden grasbetonstenen vervangen of vernieuwd, wat de veiligheid voor het verkeer moet verhogen. Aan vijf bruggen en viaducten nabij Ommen voert aannemersbedrijf Bam Infra BV uit Nieuwleusen ook groot onderhoud uit. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het vervangen van asfalt en betonreparaties, onder meer op en aan de bruggen over de Vecht en de Regge.

Tunnel

Gedurende de anderhalve maand dat het wegvak tussen Lemelerveld en Ommen dicht is wordt ook de tunnel bij de Achterveldsweg/Dalmsholterdijk ingeschoven. Tevens wordt in die periode de noordelijke aansluiting bij Lemelerveld afgerond. Aan de noord- en zuidzijde van Lemelerveld worden twee gelijkvloerse aansluitingen op de N348 gerealiseerd, die met verkeerslichten worden beveiligd. Het werk aan de zuidelijke aansluiting moet volgens de planning in de loop van augustus al klaar zijn. De aansluiting in het centrum van Lemelerveld wordt dan deels afgesloten.