N340 richting Dalfsen en Zwolle weer open

De kruising bij de Hessenweg West/Varsenerweg is zo aangepast dat alleen oversteken nog mogelijk is; de N340 op of af rijden kan daar niet meer. Bij deze kruising zijn ook verkeerslichten geplaatst.

Ommen – De vernieuwde N340 richting Dalfsen en Zwolle is vanmorgen vrijgegeven voor het verkeer. Drie weken lang was de weg dicht voor grootschalige werkzaamheden aan de weg. Maar alles liep uiteindelijk volgens planning, en de weg kon vanmorgen vroeg worden geopend. Tijdens de afsluiting werd op verschillende locaties aan en rond de weg gewerkt. Dat alles in het kader van het brede project ‘Vechtdal Verbinding’. Eind dit jaar moet het deelproject N340 helemaal afgerond zijn. Daarna wordt de N377 tussen de Lichtmis en Slagharen verder aangepakt.

Stil asfalt

Om te beginnen -alhoewel het als laatste werd gedaan- is de bestaande N340 voorzien van een nieuwe laag geluid reducerend asfalt. Verder zijn op de hoofdrijbaan alle kruispunten opnieuw ingericht, en zijn er vier nieuwe onderdoorgangen voor fietsers aangelegd. Deze tunnels zijn vanmorgen nog niet geopend, want daar wordt naar verwachting tot medio oktober nog gewerkt aan de aansluiting op de parallelwegen. De tunnel aan de westzijde van Oudleusen is al wel geopend; deze ligt in een druk bereden route voor scholieren, die hier vroeger via verkeerslichten konden oversteken.

Bij de ecoduct Vlierbelten zijn afrondende werkzaamheden verricht aan het deel boven de weg, daarbuiten is nog wel het nodige te doen.

De fietsers kunnen alle parallelwegen gebruiken, voor auto’s is dat nu nog niet overal het geval. Behalve de tunnels zijn er op enkele punten oversteken aangelegd met midden geleider, en soms stoplichten. Zo is de kruising bij de Stouwe komen te vervallen, en is er alleen een fietsoversteek met midden geleider voor terug gekomen. De kruising bij de Hessenweg West/Varsenerweg is zo aangepast dat alleen oversteken nog mogelijk is; de N340 op of af rijden kan daar niet meer. Bij deze kruising zijn ook verkeerslichten geplaatst.

De kruising bij de Stouwe is komen te vervallen, en is er alleen een fietsoversteek met midden geleider voor terug gekomen.

Iets verderop bij de ecoduct Vlierbelten zijn afrondende werkzaamheden verricht aan het deel boven de weg, daarbuiten is nog wel het nodige te doen. De grootste klus afgelopen weekeinde was de aansluiting van het nieuwe deel van de N340 vanaf de Ankummerdijk bij Dalfsen, op de Nieuwleusenerdijk en A28 bij bedrijventerrein Hessenpoort bij Zwolle. Daar werd afgelopen dagen 24/7 gewerkt om de route om te leggen.

Overlast

De duizenden automobilisten die normaal gesproken dagelijks de provinciale route gebruikten, waren de afgelopen drie weken aangewezen op omleidingsroutes. Globaal liepen die noordelijk via de N48, N377 en A28, en via het zuiden over de N348 en N35. Daarnaast werden er lokale omleidingsroutes ingesteld. Hoewel het op wegen als de Zwolseweg en in Vilsteren wel merkbaar drukker was, lijkt de overlast alleszins mee te hebben gevallen. Op de maandagochtenden waren er wel wat opstoppingen, toen onvoorbereide bestuurders uit moesten zoeken hoe ze op hun werk konden komen.