N340 richting Dalfsen en Zwolle komende drie weken op slot

Ommen – Met het precies om negen minuten na acht neerzetten van de hekken op de weg, is de provinciale N340 richting Dalfsen en Zwolle vanaf vanavond voor de komende drie weken afgesloten. In die tijd zullen er op verschillende locaties op en rond de weg afrondende werkzaamheden worden uitgevoerd, in het kader van het project ‘Vechtdal Verbinding’.

Om negen minuten over acht werd de weg afgesloten.

Zo krijgt de bestaande N340 een nieuwe laag asfalt. Daarnaast worden de laatste werkzaamheden verricht voor de aansluiting van het nieuwe tracé van de N340 op de Nieuwleusenerdijk en de A28 bij Zwolle. Er komen vier nieuwe fietstunnels, zodat fietsers en voetgangers in de toekomst veiliger kunnen oversteken. Verder worden er diverse faunapassages aangelegd.

De kruispunten op de hoofdrijbaan van de bestaande weg worden opnieuw ingericht. Zo komt de kruising bij de Stouwe te vervallen, en keert er alleen een fietsoversteek met midden geleider voor terug. De kruising bij de Hessenweg West/Varsenerweg wordt zo aangepast dat straks alleen oversteken nog mogelijk is; de N340 op of af rijden kan daar straks niet meer. Daar worden ook verkeerslichten geplaatst. Tevens zal er verder worden gewerkt aan de ecoduct Vlierbelten.

Overlast

De relatief korte maar hevige werkzaamheden gaan uiteraard gepaard met hinder en overlast. De aannemer neemt zoveel mogelijk maatregelen om hinder van geluid, trillingen en stof te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken; onder meer door zoveel mogelijk moderne technieken in te zetten. Als het weer of andere obstakels geen problemen opleveren is de planning dat de weg in de vroege ochtend van 30 augustus na drie weken afsluiting weer volledig kan worden geopend.

Bereikbaarheid

De duizenden automobilisten die normaal gesproken dagelijks de provinciale route gebruiken zijn de komende drie weken aangewezen op omleidingsroutes. Het lokale bestemmingsverkeer, inclusief landbouwverkeer en fietsers, kan gebruik maken van de parallelwegen. Voor gemotoriseerd verkeer is daarvoor een ontheffing nodig, (brom-)fietsers hebben die niet nodig.

Voor al het overige gemotoriseerd verkeer gelden omleidingsroutes via de N48, N377 en A28 langs het noorden. En de N348 en N35 via het zuiden. Daarnaast zijn lokale omleidingsroutes ingesteld om het gebied bereikbaar te houden.

Elektrische fietsen

Vanaf morgen kunnen Ommenaren een elektrische fiets ‘huren’, en zo uitproberen als alternatief vervoersmiddel. De nieuwe elektrische tweewielers staan bij de gemeentewerf klaar, en zijn voorzien van meerdere versnellingen en standen. Zodat belangstellenden kunnen testen of een elektrische fiets iets voor hen is. De fietsen zijn afkomstig van Deelfiets Nederland, en kunnen voor twee euro per dag worden uitgeprobeerd.

Het normale tarief is twee euro per uur, maar dankzij een financiële bijdrage van de provincie kan er gedurende de afsluiting gebruik worden gemaakt van dit ‘probeeraanbod’. De fietsen kunnen in gebruik worden genomen na het openen van de Deelfiets applicatie op een smartphone. Gedurende de wegafsluiting kunnen inwoners ook één gratis dagretour voor de Blauwnet trajecten Emmen-Zwolle en Almelo-Hardenberg claimen.