Moppereend op bezoek bij voorleesontbijt in bibliotheek

Ommen – Een bijzondere gast vanmorgen in de bibliotheek van Ommen. ‘Moppereend’ kwam daar tot leven tijdens het Voorleesontbijt. Het voorlezen met daarna een ontbijtje is de afsluiting van de Nationale Voorleesdagen. Het doel van die dagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van zulke jonge kinderen. Het prikkelt hun fantasie, het ontwikkelt hun taalgevoel, het vergroot de woordenschat en het draagt bij aan hun interactieve vaardigheden.

Wethouder Ko Scheele met de ‘Moppereend’

Wethouder Ko Scheele, die voor de gelegenheid in plaats van een colbert een ochtendjas droeg, las vanmorgen voor uit het boekje Moppereend; dat dit jaar Prentenboek van het Jaar is geworden. Het boekje is geschreven door de Britse Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens. Het verhaal gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over een mopperige eend. Moppereend gaat gedurende het prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. Eend heeft niemand om te spelen en ze loopt mopperend langs allerlei dieren.

De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van Moppereend. Ze moeten worden opgevrolijkt, en daarbij is de hulp van de kinderen natuurlijk hard nodig. Zo gaat het boekje dat vanmorgen werd voorgelezen aan zo’n 15 peuters. Nadat het prentenboek was uitgelezen door de wethouder verhuisde het gevolg, compleet met een aantal slapende zuigelingen, naar de eerste verdieping van de bibliotheek. Daar had het personeel een ontbijtje klaargezet.