Molens en Streekmuseum in de kijker tijdens Ommer Molendag

Ommen – Vijf draaiende molens en een museum waar van alles te doen was. De Stichting Ommer Molens organiseerde vandaag al weer voor de zevende keer de Ommer Molendag, en trok nog nooit eerder zoveel bezoekers. De vijf molens in Ommen hadden hun deuren dan ook wagenwijd open staan om bezoekers te ontvangen. Bij de Konijnenbeltsmolen werden zo’n duizend bezoekers geteld. Volgens de organiserende stichting Ommer Molens was de ongekende drukte mede te danken aan het mooie weer. Vorig jaar was het op de Ommer Molendag meer dan 30 graden, terwijl een koel briesje nu voor een aangename temperatuur zorgde.

De molenaars waren continue druk om de werking van de molens uit te leggen. En de drukte zorgde regelmatig voor ‘files’ bij de smalle trapjes binnen in de molens. Bij het Streekmuseum, gevestigd bij molen Den Oord, vond tevens de Museum-Doedag plaats, met allerlei activiteiten in en rond het museum. De Stichting Ommer Molens sloot als organisator de handen in een met het Ommer Streekmuseum om van de jaarlijkse Molendag een mooie molen-promotie dag te maken.

Konijnenbeltsmolen

De dag werd kort voor tien uur vanmorgen officieel geopend door burgemeester Hans Vroomen. Dit gebeurde bij de oudste molen van de stad, de uit 1806 daterende Konijnenbeltsmolen die sinds kort weer draait na een ingrijpende restauratie. Begin vorige maand werd er een nieuwe koningsspil en bonkelaar in gehesen, waarna de gerestaureerde rieten kap weer werd teruggeplaatst. De afgelopen weken is het ‘hekwerk’ op de nieuwe roede bevestigd, en werd alles weer in gereedheid gebracht. Tijdens de laatste Bissinghdag afgelopen woensdag heeft de molen weer voor het eerst gedraaid na het vertrek van de molenmaker, en ook vandaag gingen de wieken in de ronde.

Voor de aftrap van de verschillende activiteiten sprak burgemeester Vroomen de organisatie, en genodigden zoals sponsors en omwonenden, toe. Vroomen vertelde blij te zijn dat deze activiteiten in het vakantieseizoen vallen zodat ook de vele toeristen kunnen genieten. Met niet alleen activiteiten bij de molens, maar ook met een fietstocht langs de molen in het buitengebied. “Mooi dat op deze wijze de toeristen het mooie van Ommen kunnen zien.” Molenstichting voorzitter Johan Otten complimenteerde de gemeente over de goede wijze waarop ze met het gemeentelijk molenbezit omgaat. Met het lichten van de vang door burgemeester Vroomen, geassisteerd door molenaar Bastiaan Woertink, werd de molen in beweging gezet, en de Ommer Molendag geopend.

Van alles te doen

Bij alle vijf molens in Ommen was vandaag wat te doen. Bij de Besthmenermolen was er een antieke dorsmachine aan het werk, en werden er ovenverse broden en koeken gebakken. Bij de Konijnenbeltsmolen was er draaiorgelmuziek, en was de expositie van ‘Kunst onder de Wieken’ te bezichtigen. Bij molen De Lelie werden er pannenkoeken gebakken, en de Vilstersemolen had de deuren geopend met gratis koffie met koek en limonade voor de kinderen. Tussen de molens is net zoals voorgaande jaren een fietsroute uitgezet die vanaf de Ommer Molens naar de Vilsterse molen en weer terug ging.

Museum-Doedag

Het Streekmuseum organiseerde vandaag tegelijkertijd de ‘Museum-Doedag’. Het museum verzorgde demonstraties van tal van oude ambachten, waarbij het publiek zelf ook aan de slag kon. Zoals bijvoorbeeld het op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe. De kinderen mochten springtouwtjes draaien bij de touwslager. “Het publiek heeft zich heel goed vermaakt. Alles liep ook als een trein. Een heel geslaagde dag, waar de bezoekers graag op af kwamen”, aldus Aldien Pasman, namens het Streekmuseum. Otten sluit zich daarbij graag aan en spreekt van een mooie combinatie mogelijk gemaakt doordat het museum in een van de Ommer molens is gevestigd. Voor de jeugd waren er oudhollandse spelletjes en was er een springkussen. Verder kon er een rondritje gemaakt worden met paard en wagen. In het Tolhuis waren handwerken te bewonderen. En ook aan de inwendige mens werd gedacht met bijvoorbeeld kruudmoes, knieperties, pannenkoeken, watergruwel of boerenjongens.

Cultureel erfgoed

Het doel van de Molendagen is om een breed publiek kennis te laten maken met het cultureel erfgoed. De stichting wil de molens in goede staat houden, en zoveel mogelijk draagvlak creëren. Alle molens hebben hun eigen verhaal en bijzonderheden, en de molenaars willen er dan ook graag over vertellen. Hoewel alle molens eigenlijk het hele jaar te bezoeken zijn blijven extra molengidsen en molenaars erg welkom. Met vijf windmolens binnen de gemeentegrenzen mag Ommen zich met recht een Molenstad noemen. Vier van deze molens zijn eigendom van de gemeente.

De oudste molen is de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg, en dateert uit 1806. Hendrik Konijnenbelt liet deze molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan de Den Oordt komt uit 1824 en werd gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw deed deze molen dienst als houtzaagmolen. Molen De Lelie aan het Molenpad is een korenmolen en werd in 1846 gebouwd door Jan Mansier. De Besthmenermolen aan de Hammerweg dateert uit 1862 en de Vilsterse molen, eigendom van Landgoed Vilsteren, aan de Vilsterseweg in Vilsteren is gebouwd in 1858.