Mogelijk botulisme in vijver Dante

Ommen – In een vijver in de Dante is mogelijk sprake van een botulisme besmetting. In de meest zuidelijke vijver in de Dante -die ligt tussen het Broekdijkje, de Meerkoet en het Roerdomp- zijn meerdere dode dieren aangetroffen. Onder andere eenden en meerkoeten hebben het begeven. De nog rondzwemmende eenden zien er ook niet al te gezond uit.

Botulisme

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan in deze vorm vooral watervogels en vissen overlijden. Het kan zich snel verspreiden als er bijvoorbeeld dode dieren in het water liggen, of als het water warmer is dan 20 graden. Het Waterschap Vechtstromen gaat de dode dieren uit de vijver halen, en onderzoeken of er inderdaad sprake is van botulisme. De gemeente Ommen gaat zo snel mogelijk waarschuwingsborden plaatsen bij de vijver.

Vermijden

Hoewel het niet per se direct schadelijk is voor mens, kat of hond, is het dringende advies van de politie en het waterschap om het water te vermijden. Bijvoorbeeld hondeneigenaars worden aangeraden om op te letten dat hun viervoeters niet uit de vijver drinken.