Minima ontvangen binnenkort al 800 euro energietoeslag

Ommen – Huishoudens met een laag inkomen krijgen dit jaar extra geld als compensatie voor de stijgende energiekosten. De Rijksoverheid is sinds kort met een nieuwe wet gekomen. Hierdoor kunnen gemeenten starten met het uitbetalen van die energietoeslag, aan inwoners met een laag inkomen. De gemeente Ommen keert begin april de energietoeslag van 800 euro al vast uit aan inwoners die momenteel een bijsuitkering ontvangen.

De gemeente vindt het nodig dat die groep alvast verlichting krijgt. “In de praktijk zien we dat sommige mensen nu al in de problemen komen door de hoge energieregeling”, vertelt Leo Bongers, wethouder Sociaal Domein. “Dat heeft ons doen besluiten, in navolging van de oproep van de VNG, om aan bijstandsgerechtigden de toeslag alvast uit te keren.” Deze inwoners krijgen de energietoeslag van 800 euro voor half april automatisch uitgekeerd.

Inwoners die géén uitkering ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, kunnen de toeslag binnenkort aanvragen. “We zijn bezig daarvoor een regeling samen te stellen op basis van de vorige week bekendgemaakte wet. Binnenkort worden de regeling en het aanvraagformulier op de website van de gemeente bekendgemaakt”, aldus Bongers.

Ommen geeft warmte

Eind 2021 is de werkgroep ‘Ommen geeft warmte’ opgezet. Dit initiatief is afkomstig van dominee Jelsma, en werd omarmt door alle kerkgemeenschappen in de gemeente Ommen. De werkgroep riep inwoners en ondernemers van Ommen op solidair te zijn met mensen met een minimum inkomen of uitkering en een financiële bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van de uitgekeerde generieke verlaging van de energiebelasting.

Het ingezamelde bedrag zal worden verdubbeld door de gemeente Ommen; tot een maximale bijdrage van 50.000 euro. Binnenkort wordt gestart met het voor de minima beschikbaar stellen van waardebonnen in het kader van deze actie, die besteed kunnen worden bij de plaatselijke supermarkten JUMBO en Albert Heijn. “Een prachtig en broodnodig initiatief, waar we als gemeente uiteraard onze bijdrage aan geleverd hebben. Het is mooi om te zien dat zoveel Ommenaren zowel letterlijk als figuurlijk warmte geven”, vindt wethouder Bongers.