Mini Bieb Tante Matroes verhuist naar grotere boekenkast

Ommen – De in de Dante gevestigde Mini Bieb Tante Matroes is verhuisd naar een nieuwe en grotere boekenkast. Initiatiefneemster Miranda Kamp startte zo’n anderhalf jaar geleden met de minibieb. “Ik doe graag wat voor de mensen om mij heen”, verklaart ze. Het begon toen met een klein kastje voor haar woning. Met daarin boeken die men kan lenen en ruilen, maar ook mag houden. Dat allemaal met boeken die zijn gedoneerd.

De naam Tante Matroes is afgeleid van matroesjka’s; de beschilderde in elkaar passende poppen afkomstig uit Rusland. “Voor mij hebben die poppen een diepe betekenis. Ik houd van kleur, en matroes klonk mij mooi in de oren”, licht Kamp toe. Naast de kinderboeken die in de kast vooraan de weg stonden, hield Kamp onder de carport ook een kast met boeken voor volwassenen.

Ondanks dat de kinderboeken veel belangstelling trokken, was dat bij die volwassen boeken minder het geval. “Er was denk ik toch wat terughoudendheid, van ik kom bij iemand op het terrein”, vertelt ze. Toen in de winter bleek dat de huidige bieb niet weerbestendig was -en er boeken verloren gingen door lekkages- kwam het idee voor een andere en grotere kast.

Er werd een plan gemaakt. En via donaties werden de benodigde planken en balken verzameld, evenals dakleer. Met de verkoop van vogeltaarten zamelde Kamp geld in voor de aanschaf van glazen schuifdeuren. En alsof de boekenkast er altijd al zat, werd deze door Kamp’s partner in een deel van de schutting bij haar woning ingebouwd.

In plaats van voor de woning zit de bieb nu dus aan de zijkant. “De mensen staan hier wat beschutter, en kunnen rustig kijken zonder zich zo bekeken te voelen. In het donker is er licht van een lantaarnpaal, dus ook ’s avonds kan men nog naar boeken komen kijken.” Die vijf schappen tellende kast is gevuld met meer dan honderd boeken, die allemaal zijn ingebracht door donaties. Maar ook via het initiatief Kinderzwerfboek werden boeken verkregen.

Behalve boeken staan onder in de boekenkast plantjes, en ook bloemen en (groente)zaadjes die gratis mogen worden meegenomen of geruild. Deels afkomstig uit donaties, maar ook bij Kamp zelf uit de tuin en woning. Van wat wordt meegenomen brengen mensen dan weer stekjes terug. Zo wordt de cirkel compleet gehouden. “Ik heb toevallig net nog een bakje met allemaal paprika plantjes gekregen.”

Naast de plantjes is een stukje vrijgemaakt voor Kamp haar creatieve uitspattingen. Voor een kleine bijdrage zijn creaties als magneetjes en sleutelhangers te koop. “Met de opbrengst daarvan kan ik de bieb onderhouden, en potgrond en de stekbakjes enzovoort kopen. Een leuk klein cadeautje voor jezelf of om weg te geven”, meent Kamp. Naast een potje voor een vrije gift is er voor kinderen een bakje met poppetjes, die gratis mogen worden meegenomen.

De vernieuwde boekenkast is sinds een kleine week in gebruik, en gisteravond werd symbolisch een lintje doorgeknipt. Kamp ontvangt louter positieve reacties over de vernieuwde boekenkast. “Daar ben ik echt supertrots op. Mensen zijn ook echt trots dat het hier in de wijk staat.” De Mini Bieb Tante Matroes is te vinden naast de woning aan de Havik 48 in Dante-Zuid. Wie boeken of iets anders wil doneren is altijd welkom.