Mini (88) en Wim (90) al 65 jaar getrouwd

Ommen – Mini van Soest en Wim Top vieren deze week hun briljanten huwelijksjubileum. De inmiddels 90-jarige Wim en 88-jarige Mini traden op donderdag 29 oktober in 1953 in het huwelijk. Wim werd geboren in Soesterberg en was de oudste van vier kinderen. Mini werd zo’n twee jaar later veertig kilometer verderop geboren in Wilnis. Zij was het derde kind in een gezin van vijf.

Sinds ongeveer anderhalf jaar woont het stel in het noordelijke gedeelte van zorgcentrum de Nijenhaghen in de Dante. Burgemeester Hans Vroomen bezocht het echtpaar vanmiddag en verraste hun met een bosje bloemen en een kaart. De broer van Wim die in Noorwegen woont, kwam afgelopen weekend op bezoek.

v.l.n.r. Burgemeester Hans Vroomen, Mini van Soest en Wim Top

Kerk

Wim zag Mini voor het eerst in de kerk, en kon toen zijn ogen al niet van haar af houden. Zij leerden elkaar later kennen in het postkantoor van Mini’s vader. Tijdens de oorlog woonde Wim in Soesterberg. Hij overleefde de forse bombardementen op het naastgelegen vliegveld, maar gesprongen ramen was iets wat hij geregeld zag.

Onderwijs

Wim studeerde in Utrecht en is daarna tot zijn pensioen werkzaam geweest in het onderwijs. Hij begon in Leimuiden heeft onder meer lesgegeven in Renkum, Veessen, IJsselmonde en Weert, Bij de laatste stond hij 6 jaar aan het hoofd van destijds de enigste protestante school in de gemeente. Toen hij 60 was stopte hij met lesgeven. Mini werkte jarenlang bij het vervoersbedrijf de Nederlandse Buurtspoorweg-Maatschappij (NBM) in Zeist.

v.l.n.r. Burgemeester Hans Vroomen, Mini van Soest en Wim Top

Documentatie boekjes

Tijdens zijn carrière schreef Wim ruim 30 zogeheten documentatie boekjes over allerlei diverse onderwerpen. Hij schreef veel over biologie en aardrijkskundige onderwerpen en bezocht talloze fabrieken en bedrijven. Zo reed hij ooit samen met de directeur van Burgers’ Zoo in een terreinwagen door het park. De directeur vertelde hem over alle dieren, terwijl Wim notities maakte. Ook schreef hij een groot aantal boekjes over spreekwoorden en bijzondere binnenlandse talen. In de jaren zestig schreef hij een van de eerste boeken over de Islam in Nederland.

Tijdens bezoeken aan bibliotheken door het land vond hij vaak nog zijn boekjes in de schapen. Maar tegenwoordig zijn ze nagenoeg allemaal verdwenen. Samen met zijn broer schreef Wim een boek over Soesterberg in de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer schreef hier later nog meer boeken over.

Gezond

Beide zijn voor hun leeftijd relatief gesproken vrij gezond. Vorige eeuw hebben beide wel gezondheidsproblemen gekend. Mini lag langdurig in het ziekenhuis. En Wim werd opgenomen in het Zonnegloren sanatorium in Soest toen hij werd gedialogiseerd met tuberculose.

Achterkleinkind

Wim en Mini kregen een dochter en zoon. Hun zoon overleed helaas recent. Hun dochter was vanmiddag in Ommen op bezoek en heeft het tweetal drie kleinkinderen gegeven. Sinds 21 september van dit jaar is er een eerste achterkleinkind.