Miljoenen doppen voor KiKa bij Bierdoppenfestival in Ommen

Arrien – Op een weiland bij de Brink in het plekje Arrien ten oosten van Ommen heeft Dikky Buitenhuis vandaag het Bierdoppenfestival georganiseerd. Het festival werd door Buitenhuis opgezet om geld in te zamelen voor de stichting KiKa (kinderen kankervrij). Het festival wordt vandaag van 10:00 tot 23:00 gehouden op het weiland naast de Brink.

Someren

Buitenhuis bracht ongeveer vier jaar terug een bezoek aan een Bierdoppenfestival in het Brabantse Someren, daar werd destijds ongeveer 50.000 kilo bierdoppen ingezameld, goed voor bijna 10.000 euro voor KiKa. De 48-jarige inwoner van Stegeren richtte een stichting op en begon in 2015 met het verzamelen van de dopjes die hij inleverde op het festival in Someren. Hij kreeg direct veel hulp van vrijwilligers en zamelde in het eerste jaar al meer dan 200.000 dopjes in, en het jaar daarop een half miljoen. Het inzamelen van de dopjes door ‘Doppen Dikky’ werd bekend in de regio en afgelopen jaar werden meer dan 3,7 miljoen doppen ingeleverd. Hoewel een enkele bierdop bij een oud ijzer boer niks op brengt doen tienduizenden dat wel.

Sparen

Op initiatief van Dikky worden sinds een paar jaar massaal bierdoppen gespaard in Ommen. Tientallen sportverenigingen, bedrijven, gezinnen en horecabedrijven hielden de doppen van bier- of frisdrankflesjes de afgelopen tijd apart. Overal staan emmers waarin de doppen worden opgespaard. En niet alleen in Ommen worden doppen gespaard, verschillende horecabedrijven uit Nijverdal zamelden doppen in en ook de schietvereniging uit Hardenberg leverde bananen dozen vol in.

Ook uit andere plaatsen in het land kwamen bierdoppen richting Buitenhuis. Zo kwamen vijf emmers uit Uithuizermeeden, in het uiterste noorden van Groningen vlak naast de Eemshaven. Hotel en restaurant Loetje uit het Gelderse Gorssel spaarde duizenden dopjes op en één van de grootste bijdragen kwam van Bowlingcentrum Mijdrecht in het westen van de provincie Utrecht, hun zamelden ruim 90.000 doppen in.

Particulieren konden de door hun ingezamelde doppen op meerdere plekken in Ommen inleveren. Zo kon men bij de Sis&Bro Bakery op de Markt in Ommen bierdoppen doneren en bij Frijlink Milieu op de Rotbrink waren de spaarders ’s middags welkom. Ook in het buitengebied van Dalfsen was een adres waar mensen hun doppen kwijt konden.

Tientallen bedrijven uit de regio sponsoren het evenement belangeloos. Zo staat Taxi Steen vandaag paraat om mensen voor 1 euro -voor KiKa uiteraard- naar het festival aan de Brinkweg te brengen, de eerste vijf kilometer wordt gesponsord door Taxi Steen.

Eind vorig jaar had Buitenhuis de eerste miljoen doppen bij elkaar, en de teller staat bij het beginnen van het evenement vanmorgen op 3 miljoen. Frijlink Milieu neemt de doppen in en maakt het geld over op de rekening van KiKa.

Kinderen gaven samen met dansers van Studio 85 (r.) een optreden.
Kinderen gaven samen met dansers van Studio 85 (r.) een optreden.

Festival

Het festival dat vandaag wordt georganiseerd is heel gemoedelijk en laagdrempelig met een bomvol programma voor jong en oud, voor iedereen is er wel wat te beleven. Er zijn bands, kraampjes, snacks, broodjes en pizza’s. In totaal treden meer dan 100 mensen op tijdens de dag.

’s Ochtends is het festival meer gericht op kinderen en jongeren. Zo is er een dansoptreden van kinderen vanaf 6 jaar, een jongerenband uit Zwolle, een popkoor, een springkussen en kunnen kinderen zich laten schminken. Vanaf het begin van de middag tot en met het einde van de avond treden een flink aantal lokale bands op. Om 17:00 wordt een veiling gehouden met allerlei leuke kavels zoals bijvoorbeeld een Vechtdal koe safari, een workshop schilderen, een kookketel of een ‘cigarbox-gitaar’. Op de valreep kwam er nog een uniek item binnen voor de veiling; een kijkje achter de schermen op het Binnenhof.

Het festival werd vanmorgen kort voor tien uur geopend door wethouder Ko Scheele een optreden met kinderen en dansers van Studio 85. Het festival is vanaf de opening tot 13:00 gratis toegankelijk, vanaf dan moeten de bezoekers 10 euro entree betalen, uiteraard allemaal voor KiKa.

Er kan niet worden gepind op het festival dus als mensen geld willen doneren zal er contant geld moeten worden meegebracht. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn maar het doel wel willen steunen kunnen geld over maken naar een bankrekening welke op de Facebookpagina van de organisator staat.

Wethouder Ko Scheele en Dikky Buitenhuis (r.) legen een emmer bierdoppen.
Wethouder Ko Scheele en Dikky Buitenhuis (r.) legen een emmer bierdoppen.