Metershoog standbeeld van Anique moet meer geld opleveren voor onmisbare beroepen

Ommen – Een metershoog standbeeld van een verpleegster is vanmiddag kortstondig neergestreken in het centrum van Ommen. Het kunststoffen beeld, dat het moment afbeeldt dat een mondkapje wordt opgedaan, staat symbool voor de onmisbare beroepen. De landelijke tour met het beeld is een initiatief van vakbond FNV, dat daarmee een eerbetoon wil brengen aan alle mensen met een cruciaal, maar vaak onderbetaald, beroep. “Vorig jaar werd er geklapt voor de mensen in de zorg en al het andere onmisbare werk. Ondertussen kampen juist zij nog steeds met bescheiden loon, veel onzekerheid en hoge werkdruk”, zegt, Anita Habermann; lokaal bestuurder bij de FNV.

FNV’er Anita Habermann in gesprek met voorbijgangers.

Verpleegster Anique is een actief lid van lands grootste vakbond, en stond model voor het beeld. Na de presentatie op 1 mei, maakt het bronskleurige beeld nu een estafettetocht door Nederland. Het beeld is een blijk van waardering voor de mensen die het land tijdens de pandemie draaiende hebben gehouden. Niet alleen mensen in de zorg, maar bijvoorbeeld ook in de jeugdzorg, transport, distributie en het OV. Het werk is officieel onmisbaar, maar zo worden de mensen die het doen vaak niet behandeld volgens de FNV.

‘De regering stelt geen cent meer beschikbaar voor meer salaris en meer personeel. De onmisbare beroepen zijn te vaak beroepen met een laag loon, een hoge werkdruk en veel onzekerheid’, schrijft de vakbond. Na de applauzen aan het begin van de pandemie, is er volgens de FNV bar weinig verbeterd voor deze groep. “Dat moet anders. Daarom mobiliseren we heel Nederland via deze ode aan al die zorgverleners, schoonmakers, pakketbezorgers, juffen en meesters en al die andere cruciale beroepen. Laten we tegen alle bestuurders en politici zeggen: na het klappen, komt het lappen”, roept Habermann op.

De FNV wil dat er een forse loonsverhoging komt voor de onmisbare beroepen, en structureel minder werkdruk. Daarom is het een petitie begonnen om daar steun voor te verzamelen, en uiteindelijk onder de aandacht te brengen bij de overheid. Het metershoge bronskleurige beeld trok vanmiddag vanzelfsprekend de aandacht van voorbijgangers. De FNV mensen die vandaag naar de Markt zijn toegekomen gingen het gesprek aan, en brachten de petitie onder ogen.

Het Lokaal FNV Vechtdal dat het standbeeld hiertoe haalde, koos voor Ommen omdat er hier wekelijks een spreekuur wordt gehouden in de Carrousel. De FNV heeft voor 25 september een landelijke actiedag voor de onmisbaren in de samenleving aangekondigd in Amsterdam. Uiteindelijk is het de bedoeling om ergens in Nederland een permanent standbeeld voor de onmisbare beroepen neer te zetten. Het kunststoffen beeld dat vanmiddag in Ommen stond, werd vanmiddag al snel weer ingeladen om onderweg te gaan naar Utrecht.

Mensen die meer informatie willen over de actie, kunnen terecht op de website www.fnv.nl/standbeeld.