Mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers zijn welkom bij Ontmoetingscentrum Kom d’r in

Ommen – Hoewel de deuren al wel enkele malen open zijn gegaan, is het nieuwe Ontmoetingscentrum Kom d’r in in Ommen vanmorgen officieel geopend. Een plek voor mensen met (lichte) geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Voor een kop koffie, een fijn gesprek, gezelligheid en steun. Het centrum is een initiatief van Carinova en Stichting Evenmens, en wordt gesubsidieerd door de gemeente Ommen.

Met het aansnijden van een taart door wethouder Bart Jaspers Faijer werd het ontmoetingscentrum geopend, rechts van hem Marleen Karkdijk en Erna Martens.

‘Ik word vergeetachtig. Moet ik mij zorgen maken?’ ‘Mijn moeder is vaak verward. Hoe ga ik daar mee om?’ Vragen waar mensen met lichte geheugenproblemen en hun mantelzorgers vaak mee worstelen. “Doordat we met z’n allen steeds ouder worden, komt dementie ook vaker voor. Maar wanneer ben je gewoon wat vergeetachtig en wanneer moet je je echt zorgen gaan maken? En wat doe je als mantelzorger als je vermoedt dat diegene waar je voor zorgt mogelijk dementerend is?”, vertelt Marleen Karkdijk, mantelzorgconsulent Evenmens.

Karkdijk merkt dat veel mensen daar mee worstelen: “Ze willen ook niet meteen naar de huisarts stappen. Eigenlijk hebben ze vooral behoefte aan een fijn gesprek, meer informatie en een luisterend oor. Of ze willen er graag even uit voor een kop koffie en om een praatje te maken met mensen die hen begrijpen.”

Veel behoefte

Aan een ontmoetingscentrum speciaal voor mensen met lichte geheugenproblemen bleek veel behoefte te zijn. Het mantelzorgnetwerk in de regio Ommen kreeg namelijk steeds vaker signalen van zowel mantelzorgers als cliënten en casemanagers dementie. Dankzij subsidie van de gemeente Ommen is het ontmoetingscentrum nu mogelijk gemaakt.

Marleen: “In andere gemeenten heeft Evenmens al dergelijke ontmoetingscentra, zoals in de gemeente Hellendoorn en de gemeente Twenterand. En samen met Carinova hebben we een ontmoetingscentrum in Raalte. Daarnaast heeft Carinova ook een ontmoetingscentrum in Staphorst. Het zijn echt plekken waar mensen zich gehoord en gesteund voelen.”

Volgens haar collega van Carinova, Erna Martens, is het vooral ook een plek waar gezelligheid is. “Juist voor mensen die kampen met geheugenverlies, is het niet altijd even makkelijk om er op uit te gaan. Bij ons kunnen ze terecht voor een stukje gezelligheid, een kop koffie, samen een spelletje doen of een andere leuke bezigheid. Dat geldt ook voor de mantelzorger.” 

“Voor hem of haar is het fijn als diegene waar je voor zorgt bij ons terecht kan, terwijl jij bijvoorbeeld de boodschappen doet. Het prettige van een ontmoetingscentrum als deze is dat er altijd mensen zijn die ervaring hebben met dit soort problemen. Heb je dus vragen, of wil je je verhaal kwijt, dan weet je zeker dat het in goede handen is en dat je verder geholpen wordt.”

Het ontmoetingscentrum is iedere maandagochtend tussen 10:00 en 12:00 geopend, en is gevestigd in Zalencentrum De Kern aan de Bouwstraat bij de Gereformeerde Kerk.