Melkveehouder Koonstra zamelt opnieuw kerstbomen in voor ligbed koeien

Vinkenbuurt – Melkveehouder Pieter Koonstra uit de Vinkenbuurt verzameld na het succes van vorig jaar opnieuw kerstbomen in. De kerstbomen worden na het inleveren versnipperd om later als ligbed te worden gebruikt voor zijn Holstein koeien. Het is een duurzaam alternatief voor het verbranden van kerstbomen. Mensen die vandaag hun kerstboom komen brengen kunnen een emmer van de uiteindelijk ontstaande compost kopen. “Men kan als het ware hun kerstboom van vorig jaar weer mee terugnemen”, vertelde de veehouder vanmorgen aan bezoekers in de ontvangstruimte naast zijn stal.

Warmte

De houtsnippers komen te liggen in de in 2014 in gebruik genomen vrijloop-serrestal. De snippers vormen een duurzame en fijne ondergrond voor de koeien. De laag houtsnippers is zo’n 65 centimeter dik, waarvan de bovenste laag samen met de mest van de koeien composteert. Het vocht van de mest verdampt en komt samen met de snippers, het composteert en het ligbed krijgt een temperatuur van rond de 55 graden. Met de ontstaande warmte wordt de aangrenzende bedrijfsruimte en de boerderij daarnaast -waar de 45-jarige Koonstra met zijn gezin woont- verwarmd.

Een leuke kans om koeien eens van dichtbij te bekijken.

Kringloop

Na maanden wordt de bodem vervangen, nadat het gezeefd is levert het compost op met een veel hogere mestwaarde dan normale compost. Volgens Koonstra een goed mengsel dat beter is voor de bodem en de beesten. Voordeel van het gebruik van organisch materiaal is dat de stikstof bij veel regen minder snel wegspoelt, en de kwaliteit van de bodem verbeterd.

“Een prima bodemverbeteraar, echt een kringloopproduct. Het is eigenlijk kringlooplandbouw zoals minister Schouten dat wil”, aldus Koonstra. Wanneer het zo ver is wordt de compost uitgereden op de eigen gras- en maislanden van Koonstra. De compost is ook deels voor particulieren te koop; twintig liter kost tien euro. Ook de eigen vrijloopkaas ‘de Weldaad’ wordt bij de stal verkocht.

Koonstra (l.) verkoopt een stuk van zijn kaas ‘de Weldaad’.

Inleveren

De kerstbomen kunnen vandaag tussen 09:00 en 16:00 worden ingeleverd bij de stal aan de Derde Schansweg 17 in de Vinkenbuurt. Naast de stal staat een grote hakselaar waar iedereen zijn boom mag inleveren, en eventueel zelf in de hakselaar stoppen.