Melkveehouder Koonstra zamelt kerstbomen in voor comfortabel ligbed koeien in Vinkenbuurt

Vinkenbuurt – Melkveehouder Pieter Koonstra uit de Vinkenbuurt bij Ommen verzamelde vandaag kerstbomen in. De kerstbomen werden na het inleveren versnipperd om later als ligbed te worden gebruikt voor zijn koeien. Het is een duurzaam alternatief voor het verbranden van kerstbomen.

De houtsnippers liggen in een 2014 in gebruik genomen vrijloop-serrestal. De in totaal 86 Holstein koeien van Koonstra kunnen hier relaxen op een 65 centimeter dik ligbed van houtsnippers. Door het composteren van de bovenste laag met de mest van de koeien is de tempratuur in het ligbed rond de 55 graden. Elke koe in de schuur heeft ongeveer veertien vierkante meter ruimte, aanzienlijk meer dan een gewone stal waar de gemiddelde koe maar vier vierkante meter tot de beschikking heeft.

De eerste koeien die op de snippers liggen.
De eerste koeien die op de snippers liggen.

De gecomposteerde houtsnippers worden wanneer ze zo ver zijn uitgereden op eigen gras en maislanden. Voordeel van het gebruik van organisch materiaal is dat de stikstof bij veel regen minder snel wegspoelt en de kwaliteit van de bodem verbeterd.

De kerstbomen konden worden ingeleverd bij de stal aan de Derde Schansweg vanaf 9:00 tot 16:00.