Melden eikenprocessierups kan vanaf nu via interactieve kaart

Ommen – Ommenaren die melding willen maken van de eikenprocessierups, willen weten of een boom preventief bestreden is en of een melding van overlast in behandeling is, kunnen dit vanaf nu zien op een interactieve kaart.

Archieffoto van een nest van de eikenprocessierups.

Preventieve bestrijding

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente is inmiddels afgerond. Op plaatsen waar overlast werd ervaren en op plaatsen waar veel mensen komen, zijn de kronen van bomen bespoten met een biologisch middel. Ondanks de preventieve bestrijding kan het toch zo zijn dat het middel niet alle processierupsen heeft bereikt, en dat er dus rupsen zijn die zich zullen ontwikkelen tot volwassen dieren, inclusief de gevreesde brandharen. De grootste hinder hiervan wordt doorgaans ervaren van eind mei tot en met juli.

Bestrijding

De gemeente gaat vanaf nu verder met het bestrijden van de eikenprocessierups. Wanneer de dieren volwassen zijn zoeken zij elkaar op, en vormen zij nesten. Deze nesten kunnen de grootte bereiken van een tennisbal, of soms zelfs een voetbal. Deze nesten zijn meestal te zien in takken, tegen een stam of aan de voet van een stam. In deze fase bestrijdt de gemeente de rupsen door het wegzuigen van de nesten. Om de aanwezigheid van de eikenprocessierups te monitoren zijn zogeheten feromoonvallen opgehangen in een aantal bomen.

Huishoudfolie

De gemeente heeft ook gezien dat op sommige plekken de stam van bomen is omwikkeld met huishoudfolie. “Ook krijgen we berichten over het gebruik van plakplastic, waar zelfs vleermuizen en vogels het slachtoffer van zijn geworden”, aldus de gemeente. Deze middelen zijn overigens ook niet effectief en bovendien schadelijk voor andere dieren én het milieu. De gemeente zal, waar ze dit op gemeentelijke bomen tegenkomt, het plastic dan ook verwijderen.

Overlast melden

Om het maken van een melding gemakkelijker te maken heeft de gemeente vanaf nu een interactieve kaart. Deze is te vinden via de pagina www.ommen.nl/eikenprocessierups. Wanneer inwoners in een eikenboom één of meerdere grote nesten vinden, kunnen zij een melding maken op de website. Op de kaart is dan ook de juiste boom te selecteren. Op deze kaart is dan ook direct te zien of er al een melding is gedaan, of deze al in behandeling is, en of deze wel of niet zal worden bestreden.

Een voorbeeld van de interactieve kaart.

Of bestrijding wel of niet plaatsvindt is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder of een boom zich in een drukbezocht gebied bevindt en hoeveel processierupsen/nesten er zijn aangetroffen. Als de boom waarvan men een melding wil maken niet zichtbaar is op de kaart, is het uiteraard nog mogelijk om een gewone melding te maken.