Meer 11- en 75-jarige erepassagiers gezocht voor Bevrijdingstocht op 11 april

Ommen – Voor Ommen is 11 april de Bevrijdingsdag. De Black Watch van de XII Manitoba Dragoons, onderdeel van het Canadese leger, bevrijdde Ommen dan 75 jaar geleden in de vroege ochtend van de Duitse bezetter. De Nederlandse driekleur kon na vijf jaar bezetting voor het eerst weer worden uitgestoken. Ommen laat deze belangrijke datum niet ongemerkt voorbijgaan. De Vechtstad viert daarom deze dag een uitbundig Bevrijdingsfeest. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de organisatie van het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Dat herdenken en vieren begint die al vroeg met een Bevrijdingstocht met legervoertuigen.

Wekker

De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid hoopt dat alle Ommenaren op 11 april de wekker een paar uurtjes vroeger zetten. De Bevrijdingstocht van legervoertuigen gaat namelijk al om half zes vanaf de Manitoba-rotonde van start. Erepassagiers op deze voertuigen zijn 75-jarigen Ommenaren. Het gezelschap wordt om zes uur ‘s morgens op de Vechtbrug feestelijk welkom geheten door 11-jarige Ommenaren, die vanaf deze plek ook meerijden. Op dat moment luiden alle kerkklokken van Ommen, en is hopelijk de rest van Ommen dan ook massaal uitgelopen om de ‘bevrijders’ hartelijk te ontvangen.

Een tank rijdt over de Vecht brug. Foto: OudOmmen.nl

De Bevrijdingstocht eindigt op het Kerkplein, dat op deze dag is omgedoopt tot het Plein van de Vrede. Hier wordt het Vuur van de Vrede ontstoken, en zijn er de hele dag activiteiten om de bevrijding van Ommen te vieren. Het doel is dat Ommenaren op 11 april zoveel als mogelijk gekleed gaan zoals 75 jaar geleden.

Opgave

De organisatie is nog op zoek naar meer 11- en 75-jarigen. Wie in april van dit jaar 75 of 11 jaar is of wordt, kan zich voor 20 maart opgeven bij Henk Kampman, via emailadres 11april@ommen75jaarvrijheid.nl. Er wordt gevraagd om bij de aanmelding een naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer te vermelden.