Meel van molen De Lelie gekozen als ‘mooiste streekproduct’ bij uitgaansmarkt

Ommen – Gemeenteraadslid Marleen Hemstede overhandigde namens de ChristenUnie Ommen een feestelijke taart aan molenaar Anton Wolters van molen De Lelie in Ommen. Het meel dat dat bij de molen wordt gemalen en verkocht werd tijdens de uitgaansmarkt van begin vorige maand het vaakst genoemd als ‘mooiste streekproduct’. De raadsfractie van de Christenunie bracht een taart, en kwam meteen bij de molenaar met gouden hart op werkbezoek. In het gesprek over zijn beroemde producten werd duidelijk dat het hart van de molenaar in zijn producten zit.

Foto: ChristenUnie Ommen

Het meel dat in de Ommer molen wordt gemalen gaat overal naar toe. Toprestaurants als Librije en De Groene Lantaarn maken er gebruik van, maar ook veel Ommenaren bakken pannenkoeken en brood van het meel. En ook de Duitse bezoekers blijken graag geziene gasten bij de molenaar. Naast meel heeft Wolters ook zijn eigen lokaal speltbier onder de welluidende naam ‘Mafkees’, en een nieuw bockbiertje is in aantocht. De keuze voor de producten van molen De Lelie kwam tot stand op basis van een enquête door de ChristenUnie onder bezoekers van de uitgaansmarkt.  Als tweede product van Ommen kwamen de ‘Zuute plassies’ boven drijven.

De fractie van de ChristenUnie sprak met molenaar Wolters over zijn visie op ondernemerschap en streekproducten, en over zijn brede belangstelling voor de waarde van Ommen. “Wat mij aanspreekt is de kleinschaligheid van de streekproducten. De ambachtelijke molen hoort daarbij. Maar daar is veel vakmanschap bij nodig”, aldus Wolters. Hij vindt dat er bij streekproducten geen concessies moeten worden gedaan door het minder lokaal te maken. Hij zou graag zien dat ondernemers in streekproducten elkaar zouden aanvullen. “Van coöperatieve samenwerking word je sterker”, gaf hij de raadsleden mee. Boodschappen voor de gemeente heeft de molenaar ook. “Breng veel meer eigenheid in het Ommer centrum”, zo is zijn opvatting.  Het fietsmuseum in de winkelstraat krijgt volgens hem veel waardering.

Foto: ChristenUnie Ommen

Samen met anderen stimuleert Wolters ook de komst van de Ommer Vechtzomp. In zijn ogen moet dat een authentieke Ommer zomp worden met eikenhout van eigen bodem. En als het gaat om toerisme: er is nu een stadswandeling door Ommen, maar daar zijn in zijn ogen veel meer verhalen aan te koppelen. Wolters wil ook graag sociaal ondernemerschap stimuleren. Hij stimuleert graag nieuwe initiatieven om jonge molenaars te helpen, zoals nu in Staphorst. Hij werkt ook graag met jongeren, die een zetje extra nodig hebben. “De jongens van De Maat als stagiaires. Het zijn bloempjes, al moet je ze soms even bij de oren pakken.” De raadsleden van de Christenunie vonden het werkbezoek waardevol. “De passie spatte van het verhaal van de molenaar af. Bovendien is het een goed beeld van de kracht van eigen initiatief in de Ommer samenleving.”