Brandweer druk nadat storm over Ommen raast

Ommen – Één van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar trok vandaag over het land. Het KNMI had aanvankelijk code oranje afgegeven voor de provincie Overijssel maar schaalde vanmorgen op naar een weeralarm; code rood. Het KNMI gaf aan dat er windstoten werden verwacht met een kracht die nog groter is dan dat eerder werd voorspeld.

Op een hoek van het Marktgebouw werd een losse dakpan ontdekt.

Tussen 10:30 en 13:00 was de storm op haar hoogtepunt. In de regio werden windstoten met snelheden tussen de 100 en 120 kilometer per uur gemeten. De brandweer in de veiligheidsregio IJsselland ontving int totaal ruim 340 keer een melding van stormschade. De brandweer van Ommen kwam met drie voertuigen in actie voor in totaal 28 meldingen binnen de gemeente.

Naast veel materiële schade deden zich geen ernstige incidenten voor in de gemeente, niemand raakte gewond. Zo kwam de brandweer bijvoorbeeld in actie voor een instabiele partytent achter een woning aan De Garstenkamp en zaten zonnepanelen los op een pand aan de Nieuwelandstraat. De Ommenaar reed na 13:00 mee met één van de drie ingezette brandweerwagens. Tussen 13:00 en 16:00 handelde de bemanning van dit voertuig drie meldingen af. Van loszittende en afgevallen dakpannen tot een omgevallen eeuwenoude boom.

Markt
Kort voor half twee rukte de bemanning uit naar het Marktgebouw aan de Markt in het centrum. Hier waren aan de kant van de Jumbo supermarkt een aantal dakpannen naar beneden gevallen. De BHV van het Rabobank filiaal in het desbetreffende pand had met lint dit gedeelte afgezet in afwachting van de brandweer. Op de hoek boven de pinautomaten aan de zijde van de Varsenerdijk werd een nog loszittende dakpan ontdekt. De brandweer heeft met een aantal bakens ook hier een lint gespannen om de ruimte zo af te zetten. Het lint aan de kant van de Jumbo werd versterkt.

Bij het Marktgebouw kwamen aan de kant van de Jumbo supermarkt enkele dakpannen los.
De brandweer heeft met een aantal bakens een afzetting gecreëerd.

Hammerweg
Na de melding aan de Markt te hebben afgerond ging de bemanning van de brandweer wagen door naar het fietspad richting Lemele naast de Hammerweg net buiten de bebouwde kom. Daar was een deel van de kruin van een boom uitgescheurd en gevaarlijk blijven hangen boven het fietspad. De meeste fietsers hadden zelf het gezonde verstand om niet onder de tak door te fietsen. Tijdens de afhandeling stond de brandweer wagen gedeeltelijk op de Hammerweg, met als gevolg een lichte verkeershinder. De brandweer heeft met behulp van de lier voor op het voertuig de tak los getrokken. De tak is hierna verzaagd en de resten zijn verzameld in de berm naast het fietspad.

Boven een fietspad naast de Hammerweg hing een stuk van de kruin van een boom los,
Met de lier voor op het voertuig werd de kruin losgetrokken.
De tak werd verzaagd door een brandweervrouw waarna de resten werden verzameld in de berm.

Lemelerweg
Nadat de tak naast de Hammerweg verzaagd was ging de bemanning door naar de Lemelerweg ter hoogte van de aansluiting met de N347. Hier was een grote boom omgevallen en volledig ontworteld. Bij de val werd een waterleiding kapot getrokken en een lantaarnpaal en verkeersborden tevens geveld. De boom viel over het wegdek van de doorgaans drukke Lemelerweg en over hetzelfde fietspad als wat naast de Hammerweg loopt.

De boom viel over het wegdek van de Lemelerweg en blokkeerde deze compleet.
Het water stroomde uit de kapot getrokken leiding.

Als gevolg van de kapot getrokken leiding zaten grofweg 15 aansluitingen in Nieuwebrug tijdelijk zonder water druk. Netbeheerder Vitens is ter plaatse gekomen en heeft de leiding dicht gedraaid om deze later te kunnen gaan repareren. Door de geknapte leiding liep een bos perceel naast het fietspad volledig onder water. Het water wat aan de straatkant omhoog kwam liep via het fietspad verderop de Regge in.

De boom werd stuk voor stuk kleiner gezaagd.

Dezelfde onvermoeibare brandweervrouw als die aan de Hammerweg de tak verzaagde heeft ook deze boom verzaagd totdat de weg weer vrij was. De brandweer heeft de resten ook hier verzameld in de bermen zodat deze later kunnen worden afgevoerd. De gevelde lantaarnpaal is tevens naar de berm gedrukt om later te kunnen worden vervangen door de gemeente.

Een brandweervrouw verzaagde de grote boom tot kleine stukken.