Maxine en Brechtje nieuwe stadsdichter en junior stadsdichter van Ommen

Ommen – De tweede nieuwe stadsdichters van Ommen zijn bekend. Maxine Overweel start deze maand als stadsdichter, en neemt daarmee de pen over van voormalig stadsdichter Viviane Rose. Brechtje van Dijk is de nieuwe junior stadsdichter en vervangt Lilou Kleine Staarman. Vorige week was het officiële overdrachtsmoment op het gemeentehuis, in het bijzijn van onder andere wethouder Ko Scheele en Dick de Boer, voorzitter van Cultuur Platform Ommen.

Scheele bedankt Viviane Rose voor haar creatieve inzet de afgelopen jaren. “We hadden al prachtige borden met kunst in ons centrum en Viviane stelde ons terecht de vraag, waarom zitten daar geen gedichten tussen? Dus haar eerste daad als stadsdichter in 2019 was het plaatsen van een gedicht in de doorgang van het 11 Aprilplein. Dit bleek de start te zijn van onze gedichtenroute in het centrum”, aldus de cultuurwethouder.

De nieuwe (junior) stadsdichters zijn gekozen aan de hand van een gedichtenwedstrijd, en starten deze maand met veel enthousiasme. De liefde voor taal zat er al vroeg in vertelt junior stadsdichter Brechtje van Dijk: “Ik was op de basisschool al veel met taal bezig. Super leuk dat ik gewonnen heb, het begon eigenlijk als een challenge van mijn vader. Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vind het spannend en heb er zin in.”

v.l.n.r .Viviane Rose, Dick de Boer, Ko Scheele, Maxine Overweel en Brechtje van Dijk. Foto: gemeente Ommen.

Ook stadsdichter Maxine Overweel kan niet wachten om te beginnen. “Echt een enorme eer om te mogen doen. Deze maand is voor het eerst een gedicht van mij te horen via Vechtdal FM. En op de Facebookpagina ‘Stadsdichter van Ommen’ zal ik regelmatig iets publiceren.”

(Junior) Stadsdichter

Elke twee jaar wordt er een stadsdichter en een junior stadsdichter gekozen van Ommen gekozen. Een stadsdichter schrijft gedichten over de stad en de gebeurtenissen die daar plaatsvinden. De (junior) stadsdichter van Ommen verwoordt, met respect voor de inwoners van Ommen, op een ludieke en kritische wijze de actuele situatie in Ommen.  De geschreven gedichten dragen zij voor tijdens speciale gelegenheden. De (junior) stadsdichter wordt ieder jaar ook uitgenodigd voor de landelijke Stadsdichtersdag.