Massale opkomst bij stille omgang langs huizen van gedeporteerde Joodse Ommenaren

De stille omgang ging van start nabij de plaats van de voormalige synagoge, op de hoek van de Varsenerpoort en de Middenstraat.

Ommen – Honderden Ommenaren en andere geïnteresseerden hebben vanavond meegelopen in een stille omgang langs de woningen van voormalige Joodse inwoners van Ommen. Na een welkomstwoord en het voordragen van een gedicht door oud stadsdichter Jannes Kuik ging de stoet rond zeven uur vanavond van start nabij de plaats van de voormalige synagoge, op de hoek van de Varsenerpoort en de Middenstraat. Vanaf deze plek ging het gevolg in richting van de Gasthuisstraat. Bij de woningen werden de namen van de voormalige bewoners voorgelezen, en werd voor elke bewoner een fakkel aangestoken. Deze fakkels werden meegedragen in de stoet.

Jeugdleden van voetbalvereniging JCO verzorgden de erewachten bij de Stolpersteine.

Een tweetal tamboers van muziekvereniging Soli Deo Gloria gingen de stoet vooraf en bepaalden het tempo. Pupillen en jeugdleden van voetbalvereniging JCO verzorgden de erewachten bij de Stolpersteine die voor de woningen liggen. Voor iedere woning waar Joodse Ommenaren hebben gewoond liggen deze gedenkstenen, die deel uitmaken van een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Dat de wandeling indruk maakt werd al snel na de start merkbaar. De stilte die normaal op het avonduur in de Ommer binnenstad is werd niet verstoord. Terwijl overlijdensplekken zoals Bergen-Belsen en Sobibór worden opgenoemd luisteren de deelnemers aandachtig naar de namen, en de leeftijden die de slachtoffers bereikten. Ondertussen steken de fakkeldragers de volgende fakkels aan, en groeit het aantal brandende fakkels pijnlijk snel.

Burgemeester Hans Vroomen las ook een aantal namen voor.

De stille omgang eindigde bij de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat. Daar werden ook de namen voorgelezen van anderen die uit Ommen verdwenen richting het ‘oosten’. Onder meer gevangen van Kamp Erika en studenten van de Quakerschool in Eerde. Bij de begraafplaats sprak ook opperrabbijn Binyomin Jacobs, tevens sprak hij hier in het Hebreeuws een gebed uit.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs sprak bij de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat.

Aansluitend is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat. Tijdens deze bijeenkomst werden onder meer door opperrabbijn Jacobs en burgemeester Hans Vroomen toespraken gehouden. Muzikale begeleiding werd verleend door het Kamerkoor Salland.