Mark Rutte gaat gesprek over stikstofcrisis aan in Vinkenbuurt

Vinkenbuurt – Tot een oplossing voor de stikstofcrisis zullen de gesprekken met politici van vanavond niet leiden. En de standpunten van de boeren zullen ongetwijfeld ook geen millimeter zijn veranderd. Wie desondanks toch een boom over dit onderwerp wil opzetten kon dit vanavond doen bij Van Spijker Stalinrichting in de Vinkenbuurt. VVD Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis, Erik Ziengs, Helma Lodders en Mark Harbers kwamen naar de Koloniedijk om in gesprek te gaan over het onderwerp. Ook minister-president Mark Rutte waagde zich hier voor het eerst in het ‘hol van de leeuw’, en nam de regie bij het gesprek.

Tussen de boeren

Arno van Spijker (44), eigenaar van het bedrijf waarbij de premier te gast was, noemt zich tevreden met de komst. “Het is voor het eerst dat Rutte zich tussen de boeren begeeft. Bij de massale demonstraties in Den Haag liet hij zijn gezicht niet zien. Ik ben blij dat hij nu hier is.” Van Spijker heeft zelf een melkveebedrijf met 230 koeien, daarnaast heeft hij een bedrijf voor stalinrichtingen. De stikstofcrisis treft hem daarmee feitelijk dubbel. Het is nog onzeker of zijn nakomelingen het bedrijf later kunnen overnemen. En omdat de bouw van nieuwe stallen stil ligt dreigt hij ook hier inkomsten te verliezen. Van Spijker is zelf VVD-lid, en zorgde samen met Helma Lodders, landbouwwoordvoerder van die partij, er voor dat Rutte naar de Vinkenbuurt kwam. “Het doel is een gemoedelijke avond voor lokale ondernemers”, aldus van Spijker.

Maar wie vanavond even meeluisterde met de gesprekken kwam er al snel achter dat het niet alleen lokalen zijn die van zich lieten horen. Zo was er ook een boerin uit de gemeente Midden-Groningen, toch al gauw honderd kilometer noordelijker. Ook leden van Farmers Defence Force en Grond in Verzet waren aanwezig onder de boeren. Rutte stond in het midden van de honderden boeren, maar er werd respectvol gediscussieerd. Geen interrupties als iets werd geroepen wat niet beviel, en stilte als iemand aan het woord was. Enkele boeren meldde dan ook dat het hen aanstond dat er veel inhoudelijker op de problematiek werd ingegaan dan bij de demonstraties in Den haag.

Honderden

Naast de Vinkenbuurt vandaag doet de VVD volgende week ook Goeree-Overflakkee en Deurne aan; daar zal Rutte niet bij zijn. Bij de bijeenkomst van vanavond gingen zo’n 500 boeren in gesprek over de stikstof problematiek. Applaus was er maar matig toen premier Rutte de schuur binnen kwam; insprekers met een gedeeld standpunt kregen meer handen op elkaar. “We kunnen helaas niet zomaar zeggen dat we doorgaan met bouwen en boeren. Het stikstofprobleem is er, en daar moet een oplossing voor komen”, zei Rutte al voordat hij in gesprek ging met de aanwezigen. In de gesprekken kwamen de bekende standpunten voorbij, en Rutte hoorde de agrariërs aandachtig aan. Geschreven brieven nam hij in ontvangst, evenals een oranjekoek met boodschappen ballonetjes erop. Hij gaf overal antwoord op, maar niet iedereen was met de inhoud daarvan tevreden. “Hij loopt er gewoon om heen te lullen”, werd er gefluisterd terwijl Rutte een andere boer beantwoordde

Het ongeveer anderhalf uur durende gesprek werd onder andere live gestreamd op social media.

Vorig jaar

De tientallen aanwezigen die vanavond aan het woord kwamen zijn vrij eensgezind. Het ergert de meeste vooral dat er tot vorig jaar eigenlijk nog niks aan de hand was. “Zo’n rechter doet een uitspraak, en nu kunnen wij allemaal in elkaar zakken”, zei één van hen. Meerdere van de insprekers vonden dat er maar een noodwet moet komen, waardoor onder andere de agrariërs en de bouwbedrijven weer stikstof mogen uitstoten. “Het is nu net alsof wij, en nu ook de bouwers, de enige zijn die stikstof uitstoten. Dat slaat allemaal nergens op. Andere sectoren, zoals de luchtvaart en zware industrie in Rotterdam, hebben nooit goed gemeten hoeveel zij uitstoten. Omdat de boeren dat wel allemaal goed doen zijn wij nu de boosdoener. Wij nemen juist allerlei stofjes op!”, verteld weer een ander. De premier zegde toe met oplossingen te willen komen waardoor de landbouwsector weer verder kan. “Geld mag het probleem niet zijn, maar ik kan niks garanderen. Er is en blijft een probleem dat moet worden opgelost.”