Marinus de Jonge viert 102de verjaardag

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft Marinus de Jonge vanmiddag gefeliciteerd met zijn 102de verjaardag. Afgelopen zaterdag werd de zeer respectabele leeftijd bereikt. Marinus werd geboren in Dedemsvaart (Avereest), en volgde aan de technische school in Meppel een opleiding tot schilder. Daarna deed hij een opleiding ‘groente, fruithandel en handelsbekwaamheid’.

Zijn vader Gerrit was schipper op een trekschuit, en had een groentehandel. Na het behalen van de laatste diploma’s begon Marinus zelf een groente- en fruitzaak aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart. Eind 1955 verhuisde Marinus met zijn vrouw Etje Lantinga naar de Brugstraat 31 in Ommen. Daar waar Smaak nu zit nam hij de groentezaak van Geert Fransen over.

Terwijl Marinus zich bezighield met de inkoop op veilingen in plaatsen als Zwollerkerspel, Kampen, Elst en Ressen-Bemmel werd de winkel door Etje gerund. Dinsdags stond Marinus met een kraam op de weekmarkt in Ommen, en vrijdag en zaterdag ging hij met de auto langs de deuren venten.

Vele jaren zat hij in het bestuur van de toenmalige winkeliersvereniging, welke toen ook de organisatie van de Ommer Bissingh voor haar rekening nam. De Jonge is ook vele jaren als vrijwilliger actief geweest bij de Bissingh en de ondernemersbeurs. In 1970 was hij samen met onder andere Evert Damman, Gerard Stegeman en Harm Kruithof medeoprichter van de lokale politieke partij ‘Gemeente belangen’.

Marinus is nog scherp voor zijn leeftijd, maar zijn gehoor is -ongeacht wel of geen gehoorapparaat- niet zo best meer. En ook het zicht laat het na 102 jaar steeds meer afweten. Maar hij gaat nog geregeld op stap. Kleindochter Bernadet rijdt elke zaterdag van Enschede naar Ommen, en doet dan boodschappen voor haar opa.

Daarna gaan ze altijd lunchen bij restaurant Puik, waar Marinus dan steevast een pannenkoek eet. Zijn kleindochter werd hiervoor afgelopen najaar in het zonnetje gezet door Paul de Leeuw. Kleindochter en opa maakten deel uit van zijn TV-programma Busje Komt Zo!