Marinus de Jonge viert 101ste verjaardag, ‘Soms is het wel eens handig als je niks hoort’

Ommen – Marinus de Jonge viert vandaag zijn verjaardag. Dat doen natuurlijk wel meer mensen op 18 juni. Maar Marinus deed het vandaag voor de honderdeneerste keer. Om hem met dit heugelijke feit te feliciteren kwam burgemeester Hans Vroomen de jarige vanmorgen thuis feliciteren. Voor de gelegenheid werd voor de woning van Marinus in het Hoefijzer een tent opgezet. Daar was voldoende ruimte voor iedereen, en kon in de schaduw worden gezeten. Marinus centraal naast zijn geliefde rozenstruik, omringd door familie.

Groenteboer

36.892 dagen geleden werd Marinus geboren in Dedemsvaart (Avereest). Aan de technische school in Meppel volgde hij een opleiding tot schilder. Daarna deed hij een opleiding ‘groente, fruithandel en handelsbekwaamheid’. Zijn vader Gerrit was schipper op een trekschuit, en had een groentehandel. Na het behalen van de laatste diploma’s begon Marinus een groente- en fruitzaak aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart.

De 101-jarige Marinus de Jonge naast zijn geliefde rozenstruik.

Eind 1955 verhuisde Marinus met zijn vrouw Etje Lantinga naar de Brugstraat 31 in Ommen. Daar waar Smaak nu zit nam hij de groentezaak van Geert Fransen over. Terwijl Marinus zich bezighield met de inkoop op veilingen in plaatsen als Zwollerkerspel, Kampen, Elst en Ressen-Bemmel werd de winkel door Etje gerund. Dinsdags stond Marinus met een kraam op de weekmarkt in Ommen, en vrijdag en zaterdag ging hij met de auto langs de deuren venten.

Vele jaren zat hij in het bestuur van de toenmalige winkeliersvereniging, welke toen ook de organisatie van de Ommer Bissingh voor haar rekening nam. De Jonge is ook vele jaren als vrijwilliger actief geweest bij de Bissingh en de ondernemersbeurs. In 1970 was hij samen met onder andere Evert Damman, Gerard Stegeman en Harm Kruithof medeoprichter van de lokale politieke partij ‘Gemeente belangen’.

Tot voor enkele jaren terug was Marinus zijn grote hobby vissen. Hij ging, weer of geen weer, minimaal eens per week forellen vissen in Beerzerveld. Marinus is nog scherp voor zijn leeftijd, maar zijn gehoor is -ongeacht wel of geen gehoorapparaat- niet zo best meer. “Het is soms ook wel eens handig als je niks hoort”, grapt hij. Voorheen ging Marinus nog wel eens met de scootmobiel de stad in. Maar de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat hij minder van huis komt.

Burgemeester Hans Vroomen bracht een bezoek aan de 101-jarige Marinus de Jonge.

Marinus zijn echtgenote Etje overleed in 1971 al op relatief jonge leeftijd. Hij kreeg twee zoons met haar. De jongste is Martin die in Vroomshoop woont. De oudste is Gerrit, die woonachtig is in Ommen en bekend is als fractievoorzitter van de VOV. Marinus heeft inmiddels zeven kleinkinderen, en evenveel achter kleinkinderen.

101

Een leeftijd van 101, een behoorlijke mijlpaal. Toen Marinus werd geboren was de laatste besmetting van de ‘Spaanse griep’ nog maar net een jaar geleden. Vrouwen kregen kiesrecht in Nederland, en de KLM opende haar eerste lijndienst naar London. Turkije was nog het Ottomaanse Rijk, en het duurde nog bijna 30 jaar voordat Israël ontstond. In zijn leven zag Marinus de Sovjet-Unie komen en gaan, en ook de Berlijnse muur zag hij verijzen en ten onder gaan. Ons Koninkrijk kreeg zijn twaalfde provincie en de Deltawerken werden een feit. Het internet ontstond, en de Twin Towers vielen. En met het neerzetten van zijn voet op Tranquility Base bracht Neil Armstrong de mensheid naar een andere planeet.