Mantelzorgers krijgen VVV-bon uitgereikt in plaats van theateravond

Ommen – Afgelopen maandag heeft wethouder Bart Jaspers Faijer de eerste jaarlijkse mantelzorgwaarderingen uitgereikt, en volgende week woensdag is de rest aan de beurt. Volgens de wethouder zullen er in totaal 124 mantelzorgwaarderingen worden uitgereikt. De mantelzorgwaardering is in de plaats gekomen van een theateravond die voorheen door de Mantelzorg Adviesraad werd georganiseerd. De gemeente leverde als blijk van hun waardering voor de mantelzorgers hier een financiële bijdrage aan. “Ik ben vanuit het mantelzorgnetwerk gaan informeren bij mantelzorgers hoe zij daar tegenover stonden. Die gaven toen aan: niet iedereen vindt theater leuk, niet iedereen kan naar een theater avond. Wij zouden het als blijk van waardering veel leuker vinden als we zelf aan konden geven wat we er mee zouden willen doen”, legt Jeannette Donken uit, coördinator van het Mantelzorgnetwerk Ommen. In overleg met de gemeente is toen besloten om de mantelzorgwaardering via een VVV-bon uit te gaan rijken, die in plaats komt van de theateravond.

Foto: gemeente Ommen

Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaald en vaak langdurige zorg voor hulpbehoevende familieleden of vrienden. Het kan gaan om verzorging of hulp bij de dagelijkse activiteiten van bijvoorbeeld een familielid, vriend, buur of kennis. De inzet van mantelzorgers is meer dan normaal gesproken van een vrijwilliger verwacht mag worden. Dankzij de zorg van mantelzorgers is er minder, of soms helemaal geen thuiszorg nodig. Wethouder Jaspers Faijer is onder de indruk van het werk van de mantelzorgers. “Ik heb veel waardering voor mantelzorgers. Zij zetten zich namelijk belangeloos in voor anderen, en dit mogen we niet als vanzelfsprekend zien. De waardering voor mantelzorgers is daarom zeer op zijn plaats. Wij willen met deze blijk van waardering laten zien dat hun werk belangrijk is voor de Ommer samenleving.”

Verhoogd

Na het unaniem aannemen van een amendement van de PvdA -dat mede werd ingediend door de VVD en door alle fracties werd ondertekend- op de begroting van 2020 werd de voorgestelde hoogte van het compliment verhoogd. In deze begroting werd een bedrag van 25 euro voor de VVV-cadeaubon genoemd, met het amendement is dit bedrag verdubbeld naar 50 euro. De gemeenteraad ‘is van mening dat de mantelzorgers in onze gemeente niet genoeg gewaardeerd kunnen worden’, en verdubbelde daarom de jaarlijkse attentie. Ondanks de verhoging van het bedrag blijft Ommen nog wel minder genereus dan sommige andere gemeentes in de provincie. In Staphorst, Zwartewaterland, maar ook in buurgemeente Hardenberg is de waardering 100 euro. Bij eveneens buurgemeente Twenterand is de waardering daarentegen ‘slechts’ 20 euro.

De bonnen die nu zijn uitgereikt hebben al de waarde van 50 euro. “Dat hebben we gelijk al gedaan”, deelt Jaspers Faijer. Hij is ook blij met een bijdrage van de gezamenlijke kerken. “Dat vind ik een heel mooi gebaar. Via de Mantelzorg Adviesraad hebben zij per compliment een doos chocolade met daarop de grote letters Merci erbij gedaan.”