Mans blaast al 80 kaarsjes uit, maar werkt nog altijd bij de Beerze Bulten

Beerze – Onder het motto ‘old soldiers never die’ viert Mans de Lange uit Beerzerveld vandaag zijn tachtigste verjaardag. In de jaren tachtig van vorige eeuw raakte Mans gewond bij een ongeval op de bouwplaats. Na te hebben gerevalideerd voelde hij zich weer fit genoeg om ergens aan de slag te gaan. En dat was een paar kilometer verderop bij de technische dienst van de Beerze Bulten.

In een golfwagen van de technische dienst óp een platte wagen achter een trekker kwamen Mans en zijn vrouw Jannie naar de camping.

Hij was toen de eerste vaste medewerker van die dienst. In 2006 bereikte Mans de pensioengerechtigde leeftijd al, maar hij weet niet van ophouden. Na bijna 35 jaar in dienst staat hij nog steeds zijn mannetje, en werkt hij ondanks de toch al respectabele leeftijd nog altijd twee dagen per week op het vakantiepark. “Ik was nog een kleine jongen van een jaar of acht/negen toen Mans in dienst kwam, en hij bracht ons nog wel eens naar school”, herinnert Gerrit-Jan Hagedoorn zich. Hij is nu de eigenaar van de camping, maar het was zijn vader Jan Hagedoorn die Mans destijds een baan gaf.

Mans in gesprek met Aart Schroefdraad.

“Nu zoveel jaren later is hij nog steeds bij ons in dienst en ongelooflijk hoe fit hij nog is. Voor mijn gevoel is hij in al die jaren niet veranderd.” In de eerste jaren bestonden de werkzaamheden van Mans vooral uit onderhoud en het verhelpen van storingen. Maar hij kijkt ook altijd verder dan zijn neus lang is. Een caravan die verkeerd staat, bezoekers die over het gaas klimmen of een loslopende hond. Mans was en is niet bang om ergens op af te stappen, en de gast even vriendelijk te woord te staan. Ook bij storingen buiten werktijd was hij nooit te beroerd om het euvel te komen op lossen.

“We hebben nog steeds veel plezier met Mans, hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en heeft overal wel een oplossing voor. Daarnaast is hij één van de cultuurdragers van de organisatie met zijn rood-wit-blauwe muts”, aldus Hagedoorn. “We hopen dan ook dat hij nog lang bij ons zal blijven, en op die dinsdag en woensdag bij ons aan het werk is.” Het is duidelijk dat Mans een gewaarde kracht is in het grote team, en in het bijzonder bij de mannen van de technische dienst.

Bankje

Mans werd vanmorgen op een feestelijke wijze opgehaald bij zijn woning in Beerzerveld. In een golfwagen van de technische dienst óp een platte wagen achter een trekker, ging hij samen met zijn vrouw Jannie en mascotte Bultje onderweg naar het vakantiepark. Daar werd de eindbestemming bereikt op het Giga Konijnenveld; een mega speeltuin op de veelvuldig onderscheiden camping. Zijn collega’s stonden hem daar in een erehaag op te wachten.

Mans en Jannie gingen er direct maar lekker bij zitten. Rechts Gerrit-Jan Hagedoorn.

Het was de bedoeling natuurlijk dat het ritje een verrassing bleef, en de wagen was dan ook weggestopt. Maar toch had Mans al wel het een en ander gehoord. Wat wel een verrassing bleef is het cadeau dat namens het team van de Beerze Bulten werd aangeboden. Een mooi bankje, compleet met plaquette die herinnert aan de heugelijke verjaardag. “Kan ik eindelijk een keer zitten”, grapte de scherpe Mans al snel.

Maar de kwieke tachtiger doet het werk nog maar al te graag. “Ik vind het altijd nog prachtig. Iedere keer wat nieuws. Op ontdekking, wat uitvinden, en van alles en nog wat repareren.” Hij laat de Beerze Bulten voorlopig dan ook nog niet achter zich. “Zo lang de gezondheid het nog toe staat ben ik er.” Als een fietsuitje samen met vrouw Jannie weer eens over de camping leidt zal het bankje ongetwijfeld gebruikt worden.

Mans en zijn vaste collega’s van de technische dienst.