Man (36) aangehouden na klem rijden door politie in Balkbrug

Balkbrug – Een spectaculaire achtervolging van een Volkswagen bestelbus is vanavond door de politie rond negen uur tot een einde gebracht op de Zwolseweg (N377) in Balkbrug. Op de rijbaan richting Dedemsvaart, vlak voor de kruising met de Ommerweg, werd de bestelauto door de politie met geweld klemgereden en tot stilstand gebracht. De bestuurder, een 36-jarige man uit de gemeente Hardenberg, kon hierna door de politie worden aangehouden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen of de man onder invloed van alcohol of een verdovende stof was. Mogelijk reed de bestuurder met een ongeldig verklaard rijbewijs maar dit kan politiewoordvoerster Nanda Kappers vandaag nog niet bevestigen.

Stopteken

De man kreeg op de Heerenweg in IJhorst een stopteken voor een controle op de Wegenverkeerswet. Uit politiegegevens bleek dat de auto een zogeheten WOK-status (Wachten op Keuring) had, en dus niet op de weg mocht rijden. Waarom er een WOK-status op het voertuig zit is niet bekend, mogelijk heeft het voertuig eerder deze week een ongeval gehad en is de status toen op het voertuig geplaatst. De APK-keuring van het voertuig is geldig tot 11 mei 2019.

Er was veel volk op de been die terug kwamen van het Truckfestijn.
Er was veel volk op de been die terug kwamen van het Truckfestijn.

Achtervolging

De man negeerde meerdere stoptekens van de politie en bleef doorrijden in de richting van Balkbrug. Meerdere politieauto’s werden ingezet om de man tot stoppen te dwingen, maar dit lukte in eerste instantie niet. De achtervolging ging met een forse snelheid over de Oud Avereest in Oud-Avereest in de richting van Balkbrug. Vervolgens ging de bestuurder in een bocht in de Meppelerweg -wat in het verlengde van de Oud Avereest ligt- vlak voor het Heuveltjesbosbad rechtdoor een bospad in om vervolgens weer op de Zwolseweg (N377) uit te komen. Hier lukte het de politie om een einde te maken aan de achtervolging door het voertuig vlak voor pizzeria Mamma Mia met vier politievoertuigen klem te rijden. Op straat liepen op dat moment veel personen die op de terugweg waren van het Truckfestijn in het dorp.

Bij het klemrijden zijn het achtervolgde voertuig en een politievoertuig fors beschadigd geraakt, volgens een omstander heeft de politie met een bus de passagiersdeur van het voertuig klemgereden zodat de bestuurders nergens heen kon. In de auto staat een krat bier met zowel volle als aangebroken dan wel lege flesjes, twee schroevendraaiers en een blikschaar. Niemand raakte gewond bij het klemrijden, het tot stilstand gebrachte voertuig en het beschadigde politievoertuig zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

In het voertuig stond onder andere een krat bier met geopende flesjes.
In het voertuig stond onder andere een krat bier met geopende flesjes.