Maikel van der Vleuten wint Grote Prijs van Het Vechtdal bij CSI Ommen

Stegeren – CSI Ommen, afgelopen dagen drukbezocht door ruim 20.000 toeschouwers, werd voor het vierde jaar op rij getrakteerd op een winnaar van eigen bodem. Maikel van der Vleuten stuurde zijn paard Beauville Z naar de eerste prijs in de 1.55m Grote Prijs van Het Vechtdal. Een opsteker zo vlak voor het EK waar Maikel van der Vleuten over een paar weken van start gaat, ook al is dat met een ander paard. “Voor jezelf is dat altijd goed. Het bewijs dat je in goeden doen bent. Als het weken of maanden steeds net niet lukt, ligt het ook niet voor de hand dat het ineens op het EK wel lukt”, lacht Maikel van der Vleuten, die de laatste tijd nogal eens meerijdt in een ereronde.

Winnaar Maikel van der Vleuten. Foto: CSI Ommen / FotoTrailer

Het publiek zag hoe hij de ambitieuze Belg Pieter Clemens op paard Icarus foutloos voorbijstreefde in de barrage en met een tijd van 37,35 de snelste was, voor de Belg met 38,10. Patrick Lemmen werd derde op paard Ideaal met 39,70, de Fin Mikael Forsten finishte als vierde op paard Nabab’s Atlanto. Op de vijfde plaats eindige Aniek Poels op paard Barry White. Gerben Morsink uit Deurningen was de beste Overijsselaar. Hij was ‘best of the rest’ op de zevende plek. Op paard Navarone Z kwam hij tot de snelste tijd van 76,99, maar maakte een springfout in de eerste omloop en haalde de barrage dus niet. Van der Vleuten kreeg 15.000 euro voor zijn zege. De nummers twee en drie kregen respectievelijk 12.000 en 9.000 euro.

Veel blije gezichten

Geen Frank of Hendrik-Jan Schuttert in de barrage maar een tiende en zeventiende plaats, met allebei een fout op hindernis twee, net als de Grote Prijs-winnaar van vorig jaar Pim Mulder, die op de dertiende plaats eindige. “Ja, daar baal ik wel van. Explosion was in topvorm en ik zag het al helemaal zitten om als laatste starter de barrage in te gaan”, vertelt Hendrik-Jan. Als organisator was hij een zeer tevreden mens. “Opnieuw was er een super samenwerking met mijn moeder, bedrijfsleider Tijl van Genugten, de werkgroep en alle vrijwilligers. Ik heb veel blije gezichten gezien en daar doe je het voor. De sport was ook nog schitterend. Die Maikel, die is echt onverslaanbaar op dit moment”, spreekt hij bewondering uit.

Zes foutloos

Parcoursbouwer Henk Linders had met zijn team een selectief 1.55m parcours uitgestippeld, waarvan slechts twee ruiters voor de pauze foutloos bleven. Daar kwamen er uiteindelijk nog vier bij. “Het was echt een heel mooie driesterren Grote Prijs zonder lompe dingen erin. Scherprechter was het plankje waar de paarden niet veel respect voor hadden en de roze dubbelsprong erachter. Het was gewoon slim gebouwd”, analyseert Maikel van der Vleuten de hoofdrubriek, waarin hij in 2015 derde werd.

Met de negenjarige Beauville Z werkte hij uitgekiend naar de Grote Prijs toe. “Vorige week liep hij de Gobal Champions Tour in Berlin. In het ritme was hij al, maar op vrijdag heb ik hem alleen in het 1.45m gereden. Even wat lager, zodat hij wat makkelijker rond kan springen. Vandaag moest hij er meer aan geloven, maar ook nu voelde het makkelijk aan. De laatste anderhalve maand heeft hij echt een grote stap gemaakt. Echt een goede knol, waar we nog veel plezier aan gaan beleven.”

Luxe

Met Beauville Z heeft Maikel van der Vleuten nu vijf Grand Prix-springpaarden op stal, een luxe die hij nog nooit eerder kende. Met dank aan de sponsoring door modemerk Massimo Dutti van de Spaanse paardenliefhebster Marta Ortega. “Zo iemand langs de kant is zoveel waard! Het is net iets makkelijker om een paard als Beauville aan te kopen dan dat je alles uit eigen zak moet doen. Zeker als de aankoop het niet volgens verwachtingen doet. Dat kan één keer maar niet te vaak. En doen ze het wel goed, dan komt er vraag naar en wordt het moeilijk om nee tegen een verkoop te zeggen als je je stal draaiende moet houden. In ons hart doen we de sport ook het liefst en Marta ondersteunt ons daar geweldig in. We willen het ook goed doen voor haar. Talentvolle paarden kopen en daar die laatste stap naar het hoogste niveau mee gaan maken. Een paard kopen van zoveel miljoen, daar zou ik me niet fijn op voelen. Al die mensen die op je vingers zitten te kijken. Je kan het niet snel goed doen. Nee, liever zo’n paard als Beauville. Anderhalf jaar geleden begonnen in het 1.35m en laatst al de Globals in Monaco winnen. Daar heb ik veel meer aardigheid aan.”

En hoewel Maikel van der Vleuten de hele wereld over reist voor de hoogst gedoteerde wedstrijden, had hij CSI Ommen niet willen missen. “Ik kon wat meer paarden rijden hier, waaronder wat zevenjarigen. Dat is ook belangrijk. Het is een hartstikke mooi concours. Gezellig ook met veel showrubrieken wat je niet vaak meer zien. CSI Ommen is voor iedereen leuk.”