Lokale partijen grote winnaars, maar onderlinge verschillen zijn gering: zetelwissel VVD en VOV

Ommen – De LPO en het CDA zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste gebleven in Ommen. Zo werd duidelijk toen burgemeester Hans Vroomen rond de klok van elf de voorlopige uitslagen bekend maakte. De partijen die de afgelopen vier jaar de coalitie vormden behouden elk hun zetels; LPO en CDA elk vier, de CU drie.

Om 21:00 werd midden in de raadszaal begonnen met de eerste selectie van de biljetten.

In absolute stemaantallen is de LPO het CDA wel voorbijgegaan, al zijn de verschillen zeer gering. De meeste winst bij deze verkiezingen is voor de VOV, die van twee naar drie zetels gaan. Die zetel moet ergens vandaan komen: en de VVD verliest één van de twee zetels. De PvdA en D66 behouden elk hun enkele zetel.

Niet alle biljetten hadden zin om mee te komen.

De top vier partijen -waarvan de bovenste twee meer dan tweeduizend stemmen haalden en de onderste twee rond de vijftienhonderd- zitten qua aantallen niet ver van elkaar. Voor zowel de eerste en laatste trede van het podium scheelt het maar enkele tientallen stemmen.

Volgens de voorlopige uitslagen zitten tussen het CDA en de LPO slechts veertig stemmen, met tussen de VOV en CU eenzelfde verschil. Lokale partijen VOV en LPO lieten de landelijke partijen daarbij achter zich.

Lijsttrekker Dick Remmers van de LPO glimlacht tevreden: zijn partij is de nieuwe grootste partij.

De VVD verloor volgens de bekendgemaakte cijfers bijna de helft van de stemmen. En ging van 1089 stemmen in 2018 naar 553 vandaag. De D66 mogen rond de honderd stemmen beschrijven, en de PvdA daar het dubbele van. Ten opzichte van de laatste verkiezingen kreeg het CDA rond de tweehonderd stemmen minder, terwijl de LPO er ruim honderd bij kreeg.

Richard Smits ziet zijn VVD een zetel verliezen.

Opgemerkt moet wel worden dat het opkomstpercentage van de afgelopen drie dagen rond de 61 procent lag; een kleine vijf procentpunt minder dan vier jaar geleden.

Op maandag 21 maart zal het centraal stembureau de uitslag om half acht ‘s avonds officieel vaststellen. Dan wordt bekend of er eventueel raadsleden met voorkeursstemmen gekozen worden. Die avond is er ook een debat met de nieuwgekozen fractievoorzitters om de uitslag te bespreken. “Dat is een vernieuwing”, zegt burgemeester Hans Vroomen.

Ongeacht zal er de komende periode worden gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe coalitie, met begin volgende maand de eerste vergadering al op de agenda. Op 30 maart zal de nieuwe gemeenteraad worden geïnstalleerd.