Lintjes voor voetbalvrijwilligers Peter Kramer en Rinus Habers; samen ruim 90 jaar actief voor 100-jarig OVC ‘21

Ommen – Peter Kramer en Rinus Habers hebben vanavond een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder meer omdat zij zich als vrijwilligers samen al ruim 90 jaar inzetten voor hun voetbalvereniging OVC ’21, die vandaag precies 100 jaar bestaat.

Links Rinus Habers en rechts Peter Kramer. Foto: Gemeente Ommen.

Kramer

Peter Kramer is al sinds 1969 in verschillende functies actief bij de oudste voetbalvereniging van Ommen. Hij heeft in die jaren enorm veel activiteiten ontplooid, en heeft daardoor veel voor voetbalvereniging OVC ’21 betekend. Hij zat in die periode vele jaren in het bestuur, waaronder in 1975 en van 1985 tot 1989 als voorzitter van het bestuur.

Peter Kramer en echtgenote. Foto: Gemeente Ommen.

Daarnaast heeft hij zitting genomen in tal van commissies. Zoals de sponsorcommissie, reclamecommissie, verhuizingen sportparken, cultuur en historie, inrichting clubhuis, jubileumcommissie, en was hij lid en hoofd van de technische commissie. Doordat Kramer een eigen kledingzaak had moesten de vrijwillige taken in de avonduren of het weekend worden uitgevoerd.

Naast zijn bestuursfuncties is Kramer ook 25 jaar lang trainer van elftallen in alle gelederen geweest. Ook werkte hij mee aan historische activiteiten binnen de vereniging, zoals twee grote jubileumbijeenkomsten. En was hij betrokken bij een historische wandeltocht in 2016, in verband met het 95-jarig bestaan van de voetbalvereniging. Verder was hij één van de initiatiefnemers bij het herplaatsen van de gedenksteen ter ere van voormalig beschermheer van de club, Baron van Pallandt van Eerde.

Archieffoto van Rien Habers en Peter Kramer, hier samen in de OVC ’21 clubkleuren tijdens de herinneringswandeltocht ‘OVC ’21 – 95 jaar’ op vrijdag 10 juni 2016. Foto: Harry Woertink / OudOmmen.nl

Habers

Rinus Habers zet zich sinds 1983 in voor OVC ‘21. De afgelopen jaren heeft ook hij zich actief ingezet in verschillende functies. Hij begon als leider van het vijfde elftal, en een jaar later werkte hij mee aan de verkiezing van ‘speler van het jaar’. Daarnaast werd hij leider van het eerste elftal, een rol die hij zeven jaar vervulde. Een functie die veel tijd met zich mee bracht en veel regelwerk vergde.

Van 1984 tot 2009 was Habers actief als redacteur van het clubblad. Ook schrijft hij mee aan het tweede jubileumboek van de vereniging, geschiedenis over ‘De Kweekvijver’ en het toekomstvisieplan. Het uitzoeken van en het schrijven over de geschiedenis van OVC’21 is een activiteit die Habers al sinds zijn begin bij de vereniging vervult. Nu de vereniging 100 jaar bestaat is Habers ook hier druk mee bezig.

Ook hij werkte nauw mee in de organisatie van de historische wandeling ter ere van het 95-jarige jubileum van de vereniging. Daarnaast is Habers ook betrokken bij het initiatief voor Stolpersteine in Ommen, en een herdenkingstocht voor omgebrachte Joodse inwoners van Ommen. Hiermee bereikt Habers niet alleen de vereniging, maar de gehele samenleving van Ommen.

Rinus Habers en echtgenote. Foto: Gemeente Ommen.

Habers is sinds 2016 bezig geweest met het oprichten van de zaterdagtak van OVC ’21. Van oorsprong is de Ommer Voetbalclub een zondagsvereniging, maar Habers zag dat de behoefte van junioren elders lag. In de loop der jaren zijn er meerdere seniorenteams opgericht die ook op zaterdag speelden; momenteel zijn dat er vier.

De Koninklijke onderscheidingen werden vanavond uitgereikt door burgemeester hans Vroomen tijdens het begin van de jubileum livestream van OVC ’21.