Licht op groen voor bouw van woningen Haven Oost na tekenen overeenkomst met OCB

Ommen – Samen met Klaas Jan Boessenkool, directeur en eigenaar van OCB, heeft wethouder Ko Scheele vanmiddag de realisatieovereenkomst getekend voor de bouw van 64 woningen in Haven Oost. Nadat de gemeenteraad afgelopen december al unaniem het bestemmingsplan aannam, is het zetten van de handtekeningen de facto de laatste stap in wat ooit bekend was als de Drieslag. De centrale spil in die plannen is de oude spuit- en straalloods die achter het welkbekende familiebedrijf staat.

Klaas Jan Boessenkool (r.) en wethouder Ko Scheele ondertekenden vanmiddag de realisatieovereenkomst.

In 2013 kocht OCB deze loods, om daarmee een doorstart voor het in financiële problemen verkerende Pacton mogelijk te maken. De gemeente kocht destijds de andere gronden aan, en trok toen al samen op met het bouwbedrijf. “We kwamen toen al snel tot de overeenstemming dat de hal in de toekomst nog een functie zou hebben, maar het toen nog niet zover was. OCB was toen bereid dat risico te nemen”, herinnerde Scheele zich vanmiddag.

Afgesproken werd dat de loods ooit zou worden overdragen naar de gemeente, als deel van de realisatie van de beoogde woonwijk. De bijna 150 meter lange loods, waar ooit lang geleden aan de lopende band zeecontainers werden gemaakt, vormt namelijk in feite een geluidsbuffer tussen het plangebied en de milieucontouren van de Strangen industrie; en maakt daarmee de naastgelegen woonontwikkelingen mogelijk.

De loods, waar tot voor zes weken nog volop werd gewerkt door straal- en spuitbedrijf Buitenhuis, zal als nog veel meer dienst gaan doen dan alleen een buffer die het industriegeluid bij de woonwijk weghoudt. Het moet worden getransformeerd tot een gebouw met sociale functies. Zo zal het Inloophuis Ommen er eindelijk een permanent onderdak krijgen, net als het Sociaal Eetcafé.

Klaas Jan Boessenkool is trots op de plannen voor het nu vervallen gebied.

250.000

Er is afgesproken dat de OCB in totaal 64 woningen gaat realiseren naast de loods. “De woningbouw die we hebben afgesproken met OCB, is denk ik echt een heel hoog goed, en ook redelijk uniek in deze tijd”, aldus Scheele. Eigentijdse ‘pakhuizen’ en woningen in ‘loods stijl’ die Ommen qua stijl nog niet kent. “We gaan hier een hele bijzondere woonwijk maken”, zegt Boessenkool. Een deel van de woningen zijn bestempeld als thuiswerkwoningen. “Een vernieuwend concept dat wonen, werken en recreëren met elkaar combineert.”

OCB gaat in het gebied 13 starterswoningen realiseren met een maximale vrij-op-naam prijs van 250.000 euro. “Dat is ook de wens destijds geweest van de raad. Dat is dus gelukt, en ben ik erg trots op”, zegt een tevreden wethouder. Hiervan zijn er acht grondgebonden, en vijf in de vorm van een appartement. “Ik denk dat het ook wel een beetje aangeeft dat OCB op dit punt best wel een hele belangrijke stap heeft gedaan. Want als men de officiële startersgrens had gepakt van 355.000 euro, dan hadden we niet aan de wens van de raad kunnen voldoen.”

De OCB gaat wel vijf woningen bouwen die bij die grens passen, en verder ook nog 13 appartementen in de vrije huursector. Daarnaast zijn er nog een handvol zorgappartementen. De rest van het programma is in de vorm van één-gezins-woningen, geschakeld en twee-onder-één-kap gevuld. Woningstichting Vechtdal Wonen gaat enkele tientalen woningen bouwen, ook is er een stuk particuliere kaveluitgifte.

CPO

Naast de bouw van woningen voor particulieren komt er in het gebied ook gelegenheid voor nieuwbouw in de vorm van wonen en werken aan huis. Met name ZZP’ers krijgen daarmee de gelegenheid zich in Haven Oost te vestigen. Op initiatief van twee Ommense ondernemers wordt nu gewerkt aan de realisering van zes ruime stadswoningen waar een vestiging van een bedrijf aan huis mogelijk is. Dit middels een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), waarbij de gemeente zorg zal dragen voor de uitgifte van de kavels. Dit initiatief heeft de titel ‘De Havenwerkers’ meegekregen; meer informatie hierover is te vinden op de website www.dehavenwerkers.nl.

Met een druk op de knop werd de project website gelanceerd.

Belangstelling

Met een druk op de knop werd vanmiddag ook de website voor het woonproject gelanceerd: www.havenoostommen.nl. Daar wordt de komende maanden gepeild wat de woonwensen zijn, evenals de belangstelling. Al lijkt aan dat laatste geen gebrek; meerdere mensen hebben zich al gemeld bij OCB. Naar verwachting kunnen nog voor de zomer de eerste startersappartementen in de verkoop gaan.

De nutsbedrijven zijn voorlopig nog druk in het plangebied, maar gehoopt wordt dat met de start van 2023 ook de bouw van de eerste starterswoningen kan beginnen. De rest van de ontwikkelingen zal daarop in totaal vier fases volgen.