Let op; ‘De scholen zijn weer begonnen’

OMMEN – U kent ze vast; de spandoeken langs de weg met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met de kinderen die na hun zomervakantie weer voor het eerst naar school gaan. De boodschap van Veilig Verkeer Nederland “Kinderen moeten veilig naar school kunnen. Of ze nu zes of zestien jaar oud zijn.” Volgens VVN is het risico op ernstige ongevallen met kinderen van 12 jaar direct na de zomervakantie namelijk bijna twee keer zo groot als in de rest van het jaar.

Eén van de welbekende spandoeken.

De kinderen zijn aan het begin van het schooljaar vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen en fietsen veel kinderen een nieuwe route naar school. Tegelijkertijd zijn de andere verkeersdeelnemers voor het eerst na een lange rustige periode weer schoolgaande kinderen op de weg.

Niet met auto

Veilig Verkeer Nederland roept dit jaar tijdens de campagne ouders en verzorgers op om kinderen in de eerste schoolweek niet met de auto maar lopend of met de fiets naar school te brengen. Zo kunnen de jonge scholieren wennen aan een eventuele nieuwe route of nieuwe situatie.

“Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen.” aldus Alphons Knuppel, directeur a.i. VVN.

‘De Scholen zijn weer begonnen’ is een van de bekendste campagnes van Veilig Verkeer Nederland. Voor schooljaar 2018-2019 is de campagne op 20 augustus gelanceerd. De campagne loopt een week voorafgaande aan de start van de scholen tot twee weken daarna.