Lemele – Honderden scholen in de provincie hebben vandaag en gisteren de deuren gesloten gehouden vanwege de landelijke onderwijsstaking. Tijdens de tweedaagse actie is opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie in het onderwijs. Leraren staken om zo meer onderwijsinvesteringen van het kabinet af te dwingen. Daarmee moet onder meer de werkdruk worden verlaagd. Vorig jaar waren er al meerdere acties van leraren, maar dat betekent volgens de Algemene Onderwijsbond (AOB) niet dat de stroom deelnemers minder wordt. “We merken dat de actiebereidheid groot is en groot blijft”, zegt bestuurder Nicole ter Harmsel van de AOB.
“De nood is hoog. De werkdruk is hoog en er zijn onvoldoende leerkrachten. Op het moment dat er iemand uitvalt is het heel moeilijk om vervanging te krijgen. Kinderen krijgen daardoor soms les van ongediplomeerde medewerkers, of ze worden verdeeld over andere klassen waardoor ze niet de aandacht en het onderwijs krijgen dat de kinderen verdienen”, ligt Ter Harmsel toe. Volgens haar zijn structurele investeringen in het onderwijs nodig om de problemen op te lossen. Het lerarentekort is op dit moment het grootste probleem. Een probleem dat zonder ingrijpen en investeringen de komende jaren in het primair en voorgezet onderwijs alleen maar verder toeneemt volgens Ter Harmsel. “Dat trekt een zware wissel op de kwaliteit van het onderwijs.”
De leraren zijn het volgens de AOB zat, en willen met hun actie aantonen dat ze het onaanvaardbaar vinden dat het kabinet niet met grote structurele financiële middelen over de brug komt om goed onderwijs voor alle kinderen mogelijk te maken. Met de stakingsacties van vandaag en gisteren willen de actiegroepen volgens Ter Harmsel bereiken dat het onderwerp hoog op de politieke agenda blijft staan. Onder andere omdat de campagnes voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in 2021 dit jaar van start zullen gaat. “We hopen natuurlijk op die grote zak met geld en structurele investeringen, maar we snappen ook wel dat de miljarden die nodig zijn om verbeteringen door te voeren niet gelijk morgen op tafel liggen”, zegt de vakbondsbestuurder van de AOB.
Lemele
In ieder geval zes basisscholen in de gemeente Ommen hebben één dag of beide dagen meegedaan aan de acties, zo blijkt uit een inventarisatie van onderwijsbond AOB die de staking uitgeroepen heeft. Eén van die scholen is CBS Ichtus in Lemele. Bij de eerste actiedag gisteren deden de leraren van de circa 100 leerlingen tellende school niet mee, maar vandaag werd er wel bij de actie aangesloten. De leraren waren echter niet ergens aan het demonstreren of zaten thuis. Vanmorgen werd er op school werk verricht om de werkdruk te verlagen, en ’s middags werden de handen uit de mouwen gestoken bij Zorgboederij Het Zandeinde in Lemele. “Wij willen niet alleen maar roepen; wij moeten er geld bij. We zien natuurlijk dat er in andere sectoren ook van alles aan de hand is. We willen laten zien dat we de nood in andere sectoren ook begrijpen, zoals hier bij de zorgboerderij waar ze vaak met weinig middelen veel moeten doen”, zegt schoolleider Gert Nijmeijer. “We wensen hun ook het beste. Zodat ze iedere dag de mogelijkheden hebben om zich met hart en ziel in te blijven zetten voor hun vak.”
Nijmeijer verteld dat er bewust is gekozen om maar op één dag mee te doen met de actie. “We staan compleet achter het doel van de staking. De lonen worden dan vaak als eerste genoemd, en natuurlijk vinden wij ook dat we net zoveel moeten verdienen als de leerkrachten in het voortgezet onderwijs, maar het gaat bij ons vooral om de onderwijskwaliteit”, licht hij toe. “Als een leerkracht ziek is heb ik de dag erop geen leerkracht die hem of haar kan vervangen”, schetst Nijmeijer. Hij vertelt dat er wel een vervangingspool is, maar die wordt vanuit Groningen aangestuurd en is zeker op korte termijn niet toereikend. “Praktijk is dat als er late ziekte is we het zelf moeten oplossen, of een klas naar huis moeten sturen.”
“Wij hebben geluk dat we ruimte hebben in het schoolgebouw, en we hebben geen klassen van 30 leerlingen. Dus op het moment dat een leraar ziek is kunnen we bijvoorbeeld splitsen. Dat elke groep er iets bij krijgt, om het op die manier op te vangen. Maar dan komt het dus bij de eigen collega’s neer en wordt hun werkdruk weer hoger”, legt Nijmeijer uit. “Het vervangen op korte termijn lukt gewoon niet. Dat is iets wat wij nu al een tijdje zien. Dat is één van de dingen wat steeds groter wordt.” Volgens Nijmeijer is het geld dat er vorig jaar november bij is gekomen al een mooie handreiking, maar moet er echt structureel meer geld bij. “De eisen worden steeds hoger en er wordt steeds meer verwacht. Daar zijn dus ook meer middelen voor nodig, maar die blijven hetzelfde.”
Het Zandeinde
Nijmeijer beseft net zoals alle stakende leraren heel goed dat de ouders van de kinderen weer worden ‘opgezadeld’ met de staking. “Wij vinden belangrijk dat het verhaal gehoord wordt, en dat er draagvlak voor blijft. We proberen zo ook enigszins wat goodwill te creëren door te laten zien dat we niet alleen ons zelf denken. Maar we vinden het wel nodig. Als je kwaliteit wil houden in de toekomst, dan moet er echt wel een investering worden gedaan in het onderwijs.” Bij Het Zandeinde zijn ze blij met aantal extra paar handen. “De school gaf aan dat ze wat wilden doen. Dat is natuurlijk harstikke mooi en zeker welkom, en gelukkig heb ik altijd wel wat werk liggen”, deelt Gerdy Haselhorst-Bloten van de zorgboerderij.
Er werd vandaag onder meer gewerkt in het bos achter de zorgboerderij. Daar werden de paden weer vrij en schoon gemaakt. “Dat zijn van die klussen waarbij extra mensen heel fijn zijn”, aldus de goedlachse Haselhorst-Bloten. Bij het gebouw zelf werd gewerkt aan de uitbreiding van het terras. Toen de boerderij zo’n drie jaar geleden biologisch werd ging er een stukje terras verloren aan de varkens. De verharding wordt nu uitgebreid, en voor de invulling zijn ook al plannen. “We gaan er een belevingsterras van maken met allemaal bakken met plantjes. Plantjes voor in de soep, voor in de thee en dat soort dingen. Zodat mensen die hier komen dat kunnen beleven”, legt Haselhorst-Bloten uit.