Lemele na meer dan 120 jaar zonder supermarkt, en nog veel meer

Lemele – De supermarkt in Lemele houdt de deuren sinds afgelopen weekend voorgoed dicht. Al sinds 1893 hield de familie Klein Horsman een kruidenier, grootgrutter of supermarkt in Lemele. Maar Wim Klein Horsman heeft de supermarkt nu verkocht aan Jumbo Rudy Veldkamp in Den Ham. Ondanks de verkoop zal de eeuwenoude winkel aan de Lemelerweg wel verdwijnen. Volgens wethouder Bart Jaspers Faijer nam de ondernemer voor afgelopen zomer al contact op met de gemeente, en gaf hij aan dat zoals het toen ging hij niet meer verder kan en wil. “Wij vinden het erg jammer. Er was bijvoorbeeld ook een afhaal- en service punt voor pakketten. Er gaat daarmee toch een belangrijke voorziening weg”, aldus Jaspers Faijer.

Concurrentie

Dergelijke kleine supermarkten kunnen in prijs niet concurreren met de grote supermarktconcerns. De meeste inwoners van Lemele en omstreken halen hun boodschappen dan ook al lang niet meer in Lemele zelf, maar bij de grote winkels in Lemelerveld of Ommen. Voor alleen de vergeten boodschap kon de super, die de laatste jaren onder het paraplumerk LekkerMakkelijk.nl werkte, niet langer openblijven. Toen Klein Horsman het aanbod kreeg van Veldkamp om alles over te nemen, inclusief voorraad en personeel, besloot hij de knoop dan ook door te hakken. Volgens de wethouder is er bekeken of de gemeente nog iets kon betekenen, maar werd er geen oplossing gevonden.

Verrassing

Hoewel het in Lemele al wel langer bekend was dat Klein Horsman voornemens had de winkel eventueel te gaan verkopen komt de sluiting nu toch als een behoorlijke verrassing. De meeste inwoners van het dorp met zo’n 1400 inwoners werden dan ook overrompeld toen er afgelopen zondagavond een bericht op de Facebookpagina van de winkel werd geplaatst dat de winkel niet meer open zal gaan. Andere klanten stonden de volgende ochtend voor de dichtgeplakte deuren van de winkel. Achter de gesloten schuifdeuren zijn A4-tjes opgehangen met teksten als ‘Per 1 september gesloten’, ‘Overgenomen door Jumbo Veldkamp Den Ham’ en ‘Bedankt voor de klandizie’. Op een plakkaat maakt de ondernemer excuses voor het gemis van de supermarkt, en de andere services.

Pinautomaat

Met het sluiten van de winkel zullen naast het service punt voor diverse pakketdiensten ook diensten als de Moderna Stoomservice en het vul punt voor Primagaz verdwijnen. Het grootste gemis voor het dorp zal echter ongetwijfeld het pinautomaat zijn. De Rabobank besloot in 2014 om het enige geldautomaat in Lemele, destijds gevestigd in hun voormalige bankpand, te verwijderen. Het pand, op een steenworp afstand van de winkel, wordt nu gebruikt door EB Administratie & Belastingadvies. De bank besloot het geldautomaat weg te halen omdat deze te weinig werd gebruikt, en de ‘buiten’ automaat van destijds niet meer veilig genoeg was.

Nadat de inwoners van Lemele zich met hand en tand verzette tegen het verdwijnen van het apparaat werd de Rabobank gevraagd of er een geldautomaat geplaatst kon worden in de supermarkt van Klein Horsman. Met succes, en in januari 2015 werd er een klein pinautomaat in gebruik genomen in de winkel. Vooral de ouderen in Lemele nemen nog veel contact geld op, en zullen nu bijvoorbeeld naar Ommen of Lemelerveld moeten om contanten op te nemen.

Personeel

Met de overname door Veldkamp hebben de personeelsleden ook een nieuwe werkplek. Personeelsleden Rosalien, Gera en Patricia zijn vanaf nu in dienst bij de Jumbo in het centrum van Den Ham. Bij de overname is ook de bestaande winkelvoorraad overgenomen. Mensen die altijd hun boodschappen lieten bezorgen kunnen hiervoor nu terecht bij de Jumbo supermarkt, bij de gesloten deuren is ook het telefoonnummer van deze winkel te vinden. Wim Klein Horsman zelf is al jaren succesvol bezig met de nationale en internationale verkoop en verhuur van softijsmachines, en gaat hier mee door. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog onbekend.