Lemele heeft na sluiting supermarkt weer PostNL punt bij Imminkhoeve

Lemele – Vanaf vandaag is er weer een postagentschap in Lemele. Het oude PostNL punt verdween begin september dit jaar toen supermarkt Klein Horsman de deuren voorgoed sloot. Hoewel de sluiting al wel langer in de lucht hing kwam deze toen toch best als een verrassing. “We hebben als plaatselijk belang toen bekeken wat voor voorzieningen er in die winkel zaten, en wat we voor Lemele konden behouden”, verteld Gerrit Jan Hallink, voorzitter van het Plaatselijk Belang Lemele. De mogelijkheden voor een pinautomaat werden onderzocht. De Rabobank, die de automaat in de supermarkt exploiteerde, gaf aan dat er mogelijkheden waren, en er kwamen concrete plannen voorbij. Maar uiteindelijk bleek het niet realistisch om weer een pinautomaat in Lemele te plaatsen.

Transacties

“Er is gekeken naar het aantal transacties in Lemele, maar dat bleek niet echt een aantal waarvoor een automaat levensvatbaar is. Daarnaast was er een behoorlijke ruimte en een investering voor nodig. Het was dus niet rendabel om dit te doen, en dat is dus afgevallen”, legt Hallink uit. “Wat oudere mensen die toch wel contant geld willen hebben helpen elkaar door bijvoorbeeld samen te rijden naar de andere automaten in de regio. Of ze gaan samen met de buurtbus naar Ommen een kopje koffie drinken en naar de markt, en pinnen dan daar ook”, licht hij toe. De Moderna stoomservice die bij de supermarkt zat bleek eveneens te weinig te worden gebruikt om ergens anders onder te brengen. De glasbak en containers staan in de openbare ruimte, en blijven gewoon.

PostNL

Na de sluiting van de supermarkt ging PostNL op zoek naar een plek die op korte termijn gebruikt kon worden voor de postlevering aan de postbodes. “We hebben toen diverse opties bekeken, waaronder bij de Schakel en bij Kapsalon Jody. Toen had ik ondertussen ook al contact met de Imminkhoeve. Zij geven al langer aan dat ze maatschappelijk wat meer voor Lemele wilden betekenen”, aldus Hallink. “Esther van der Kooij (bestuurster van de Stichting Imminkhoeve, red.) was direct heel enthousiast, en heeft dat met de post verder uitgewerkt. Ze hebben daar een permanente bemensing, dus dat is ideaal.” Samen met PostNL kwam men eruit om het postagentschap te plaatsen bij het vakantieoord voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Dorine Analbers, officemanager bij de Imminkhoeve, bij het PostNL punt.

Het punt is gerealiseerd aan de kant van de Lemelerweg, en is te herkennen aan een lichtbak op de gevel boven de toegang. Binnen bij het punt staat de bekende oranje weegschaal zoals die overal te vinden is. “Een collega en ik hebben gisteren een training gehad. En van tevoren moesten we een uur online leren”, deelt Dorine Analbers, officemanager bij de Imminkhoeve. “Wij leggen het aan de andere collega’s uit. We werken hier met vier gastvrouwen, en we willen wel dat iedereen het kan. Zij hebben allemaal al wel de toetsen op internet gedaan.”

Imminkhoeve

De Imminkhoeve had vroeger een belangrijke rol in het dorp als ontmoetingsplek. Samen met Plaatselijk Belang Lemele vinden zij het belangrijk dat deze rol van centrale ontmoetingsplek in het dorp op deze manier weer terug in het leven wordt geroepen. De Imminkhoeve biedt steeds meer voor inwoners van de omgeving. Mensen kunnen deelnemen aan wekelijkse yogalessen, deelnemen aan bingoavonden (iedere vierde dinsdag van de maand) en genieten van een lunch of diner in het Grand Café. “Ze kunnen hier ook een kopje koffie komen drinken als ze een pakketje komen brengen of halen. We zijn dagelijks geopend, en er is altijd iemand”, zegt Analbers

Het postagentschap zal maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 geopend zijn, en zaterdags van 9:00 tot 12:00. De pakketten en post worden doordeweeks na sluitingstijd gelicht. Mensen uit de omgeving kunnen vanaf vandaag bij de Imminkhoeve terecht om pakketten af te leveren, te retourneren en op te halen. Maar ook voor verzenddozen om zelf pakketten te versturen, het versturen van rouwpost, en het kopen van postzegels. Daarnaast is er spoedservice en kan er partijenpost worden verzonden.

Brievenbus

De brievenbus, die nog voor de leegstaande supermarkt een stukje verderop staat, zal binnenkort ook verkassen naar nabij de Imminkhoeve. “Aan de Huusminksteeg, de zijweg naar de hoofdingang van de Imminkhoeve, staat een groot bord van hen. Daar komt de brievenbus naast te staan. Dat is een mooie zichtlocatie”, zegt Hallink. De voorzitter van het Plaatselijk Belang is tevreden dat er een plek is gevonden voor het postagentschap. “We hebben het maximale gedaan wat we konden doen voor Lemele, en hebben met de Imminkhoeve een mooie oplossing gevonden voor de post. Daar kunnen we trots op terugkijken.”