Leerlingen Het Palet ontbijten in gemeentehuis

Ommen – Leerlingen van OBS Het Palet hebben vanmorgen samen ontbeten met locoburgemeester Ko Scheele van Ommen. De kinderen mochten vanmorgen bij de locoburgemeester aanschuiven in het gemeentehuis in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. Scheele sprak vooraf over het belang van een goed ontbijt. Bij rondvragen bleek dat van de 17 leerlingen uit de groepen zeven die er vanmorgen waren 2 niet dagelijks ontbijten. Beide gaven aan er vaak geen tijd voor te hebben.

Nationaal Schoolontbijt

Het ontbijt van vanmorgen is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, waar een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen aan mee doen. Ommen is een van de 275 gemeenten waar de schoolklassen op ontbijt mogen in het stads- of gemeentehuis. Dit jaar wordt het voor de zestiende jaar op rij georganiseerd, het educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’.

Schijf van Vijf

Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Het pakket is gevuld met volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, 30+ kaas, aardbeienjam, fruit/groentespread, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, cruesli, thee, komkommers en appels. Voor de kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. Alle scholen hebben eerder al een pakket gekregen om zelf tuinkers te kweken.

Locoburgemeester Ko Scheele in gesprek met Kevin (10).

Pakket

In het pakket vinden de kinderen ook feestelijke placemats, kleurrijke klassenposters en doeboekjes voor thuis vol met spelletjes, weetjes, tips en recepten voor een gezonde traktatie. Het Nationaal Schoolontbijt heeft wederom de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast is het ontbijtevenement officieel ambassadeur van Gezonde School, het samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van leerlingen.

Met de gezonde ontbijtjes en lesmateriaal wordt er de hele week aandacht geschonken aan een goede start van de dag. Er zijn nog steeds te veel kinderen die niet, of niet gezond ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt wil daar verandering in brengen.

Kinderpostzegels

De Stichting Kinderpostzegels is dit jaar het goede doel. De stichting helpt kwetsbare kinderen met steun aan allerlei projecten. Eén van die projecten is het organiseren van inclusieve klassenfeestjes. Met steun van Kinderpostzegels heeft Universitair Hoofddocent Laura Batstra van Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen schooljaar kwalitatief onderzoek gedaan naar verjaardagsfeestjes voor de hele klas. Met de resultaten daarvan stelde zij een Handboek Klassenfeestjes op, dat voor iedereen gratis online beschikbaar is op www.kinderpostzegels.nl/klassenfeestjes.

Tijdens de Burgemeestersontbijtjes betalen de burgemeesters symbolisch voor hun ontbijt met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels. Locoburgemeester Ko Scheele overhandigde vanmorgen een cheque van 100 euro.